Direct naar artikelinhoud
Egypte

"Tweede Egyptische sfinx gevonden in Luxor"

De sfinx van Giza. Een gelijkaardig sfinxbeeld zou gevonden zijn in Luxor, Egypte.Beeld REUTERS

Bouwvakkers zouden een tweede Egyptische sfinx gevonden hebben tijdens werken aan een grote weg in de Egyptische stad Luxor. Dat meldt het tijdschrift Egypt Today. Het beeld, dat een leeuwenlichaam en een mensenhoofd zou hebben, net zoals de sfinx van Giza, werd gevonden tussen de Luxor- en Karnaktempels dichtbij de Nijl.

Als het sfinxbeeld effectief authentiek blijkt te zijn, zou het meer dan 4.000 jaar oud kunnen zijn. Het standbeeld bevindt zich op ongeveer 10 kilometer van de Vallei der Koningen, de bekende begraafplaats van de Egyptische farao's. Wellicht werd het gebouwd om een farao te eren, net zoals de sfinx van Giza, die volgens geschiedkundigen een eerbetoon aan farao Khafre zou zijn.

Het standbeeld is nog niet helemaal uitgegraven, noch zijn er officiële foto's gepubliceerd, maar lokale ambtenaren zeggen dat toeristen wel het bouwterrein mogen bezoeken om de sfinx te bezichtigen. Het beeld zou nog enige tijd in de grond moeten blijven vanwege de omgeving waarin het zich bevindt, maar de lokale overheid zal de sfinx uiteindelijk wel opgraven.

De bouwwerken aan de weg waar de sfinx gevonden is, zijn stilgelegd tot er een beslissing wordt genomen over het beeld.