Direct naar artikelinhoud
Dallas

Raciaal geweld verstomt politieke campagne VS

De sluipmoord op vijf agenten in Dallas, Texas, verstomt de Amerikaanse samenleving. De schutter handelde uit wraak voor de dood van twee Afro-Amerikaanse mannen bij ongeoorloofd politiegeweld.

Voor het eerst sinds de moord op Martin Luther King in april 1968 dreigt raciaal geweld de Conventies van Republikeinen en Democraten, die voor de deur staan, te overschaduwen. Doordrongen van de risico's op polarisering schortten Democratisch presidentskandidaat Clinton en Republikeins kandidaat Trump hun campagnes op. Beiden spraken verzoenende taal.

Hillary Clinton betreurde op Twitter de agenten "die vielen terwijl ze hun plicht uitoefenden om vreedzame betogers te beschermen", maar tweette ook dat "te veel Afro-Amerikaanse families rouwen" om hun slachtoffers.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Donald Trump, nochtans berucht om zijn uithalen naar minderheden, toonde zich neutraal. "We moeten wet en orde herstellen", verwees hij naar Dallas, maar laakte ook "de zinloze, tragische dood van twee mensen in Louisiana en Minnesota". En vervolgde: "Onze natie is te verdeeld geworden. Te veel Amerikanen verloren hoop. Misdaad treft te veel burgers. Raciale spanningen werden erger, niet beter. Dit is niet de Amerikaanse Droom die we voor onze kinderen willen."

Gezien de ernst van de situatie denkt Amerika-analist Bart Kerremans (KU Leuven) niet dat een van beide kandidaten hier echt voordeel uit wil halen maar ziet de aanhangers van beide kampen wel hun posities verscherpen. Hillary profileerde zich eerder op strengere regels op wapenbezit, Trump op meer veiligheid.

Onbesliste kiezers ziet Kerremans na Dallas wel geneigd om meer law and order te eisen, ook bij de zwarte gemeenschap, voor wie de moorden een brug te ver zijn. Zo veroordeelden kopstukken van de Black Lives Matter-beweging de schietpartij. Maar een radicale minderheid van Black Panthers kiest ervoor om zich te bewapenen.