Direct naar artikelinhoud
Golf

Tiger Woods verbaast golfwereld met tweede plek; Thomas Pieters wordt zesde

Een dolblije Tiger Woods viert zijn tweede plek.Beeld USA Today Sports

Zijn afslagen gingen schots en scheef over de baan van de Bellerive Country Club bij Saint Louis in de Amerikaanse staat Missouri. En toch slaagde golffenomeen Tiger Woods erin tweede te worden op de laatste golfmajor van het jaar: de USA PGA Championship. Onze landgenoot Thomas Pieters eindigde in hetzelfde toernooi zesde.

Met een score van 14 slagen onder par snoerde Woods alle critici de mond die hadden beweerd dat een comeback van iemand van 42 jaar nooit zou kunnen slagen. Alleen landgenoot Brooks Koepka (28) die eerder dit jaar ook al zijn titel op de US Open prolongeerde, was met 16 slagen onder par beter. Koepka heeft nu drie majors in veertien maanden tijd gewonnen.

Maar het grootste deel van het golfpubliek was gekomen om Tiger Woods van dichtbij te kunnen zien. Drie weken geleden had hij op het Britse Open met een gedeeld zesde plaats ook al laten zien op de weg terug te zijn. Woods heeft de pech dat de volgende major – The Masters – pas in april 2019 plaatsvindt. 

Nooit durven dromen

Woods noemde de US PGA "een gevecht", vooral als gevolg van de slechte afslagen, maar zei tevreden te zijn met het resultaat. "Een jaar geleden, toen velen dachten dat ik nooit meer zou spelen, had ik niet kunnen dromen dat ik weer om de prijzen zou kunnen meedoen", zei hij na afloop. 

In tegenstelling tot Woods sloeg Koepka zijn afslagen bijna allemaal kaarsrecht. Met zijn driver haalde hij afstanden van meer dan 300 yards, waarmee Koepka nog maar eens liet zien dat hij op zijn sterkst is op de momenten dat het er echt om gaat. In totaal heeft hij in zijn golfcarrière vier professionele titels gehaald maar daaronder zitten wel drie majors – de grand slams van het golf. 

De Spanjaard Jon Rahm werd dit weekend de beste Europeaan met elf slagen onder par.

Winnaar Brooks Koepka.Beeld AFP

Top 60

Thomas Pieters eindigde in Saint Louis op een gedeelde zesde plaats. De 26-jarige Antwerpenaar was zaterdag na een derde ronde in 71 slagen van de vijfde naar de vijftiende plaats gezakt, maar maakte zondag met een ronde in 66 slagen, vier onder par, veel goed.

Met een totaal van 270 slagen, tien onder par, deelde Pieters de zesde stek onder meer met de Amerikaan Justin Thomas, de winnaar van vorig jaar. Daardoor zette hij een flinke stap voorwaarts op de wereldgolfranglijst. Het leverde de 26-jarige Antwerpenaar dertien plaatsen winst op en een plaats in de top 60 van de wereld.

Pieters, die aan zijn seizoen begon op de 36ste plaats, pakte meteen een vijfde plaats op het Abu Dhabi Championship, maar na een aantal mindere resultaten ging het bergaf. Na een zesde plaats in de Scottish Open en zijn zesde plaats op het PGA Championship is de weg voorwaarts terug ingezet.