© BELGAIMAGE

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

“Verbied Whatsapp en Telegram in Europa”

Luitenant-generaal Eddy Testelmans, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, pleit ervoor om berichtendiensten als Whatsapp en Telegram te verbieden omdat ze geen informatie willen delen.

TvD

“We moeten de toegang tot de Europese markt verbieden voor providers of diensten die inlichtingendiensten geen toegang geven tot hun gegevens. Whatsapp en Telegram zijn wat mij betreft subversief”, betoogde Testelmans deze voormiddag in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Vooral Telegram is vandaag in trek bij terroristen, omdat de communicatie erg moeilijk te onderscheppen is voor veiligheidsdiensten.

Naar één inlichtingendienst?

Testelmans deed verder ook de werking van de militaire inlichtingendienst ADIV uit de doeken. Die werkt nauw samen met de Staatsveiligheid, haar burgerlijke tegenhanger. In de commissie werd gevraagd of het niet beter is om naar één inlichtingendienst te gaan.

“Het antwoord daarop is wat mij betreft negatief”, aldus Testelmans. “Er zijn overlappende bevoegdheden, bijvoorbeeld op het vlak van terrorisme, maar mijn dienst heeft unieke capaciteiten voor ons land, zoals het onderscheppen van inlichtingen in het buitenland en satellietinlichtingen. Ik denk dat er zeker ruimte is voor de twee diensten om naast elkaar te bestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer