Direct naar artikelinhoud
Hacken

Aalsterse hacker is Pentagon te slim af en wint 'WK hacken'

Inti met zijn award.Beeld Hackerone

Inti De Ceuckeleire, bekend als de ethische hacker uit Aalst, is afgelopen weekend in Las Vegas uitgeroepen tot Most Valuable Hacker. De award werd uitgereikt op het grootste live hacking-event dat de beste honderd ethische hackers ter wereld verzameld.

Vijf nachten op rij kregen de computerspecialisten telkens een ander "target" voorgeschoteld. Organisator van het event is HackerOne, een bedrijf gespecialiseerd in ethisch hacken. "Zo moesten we een keer op zoek naar bugs bij Uber", vertelt De Ceuckeleire vanuit Las Vegas waar het event plaatsvond. "De laatste nacht mochten we de militaire afdeling van het Pentagon proberen kraken."

Een bijzonder ervaring, zegt de Aalstenaar. "De militairen waren daar in uniform, maar het ging er heel ontspannen aan toe. Telkens wij een lek vonden, zochten zij onmiddellijk een oplossing. Ze waren enorm dankbaar." En De Ceuckeleire in het bijzonder, hij kreeg een speciale militaire medaille uitgereikt voor het vinden van 'obscure dingen' in het militaire systeem.

Aan het einde van het event werd hij ook bekroond tot meest gewaardeerde hacker. Iets waar hij na een nachtje slapen nog niet van bekomen is. "Of ik nu wereldkampioen hacken ben? Het is niet door de FIFA georganiseerd natuurlijk en uiteindelijk is de toekenning subjectief. Maar het is wel een enorme eer. Je bent er met zoveel fantastische mensen samen, ik kan het nog niet geloven." 

Twitter bericht wordt geladen...

Ethisch hacker Inti is geen onbekende in Vlaanderen en probeert met zijn hackacties Aalst op een grappige manier op de kaart te zetten. Zo lukte het hem om in januari 2017 een Aalsters carnavalsliedje te posten op de Twitter van Amerikaans president Donald Trump. Net voor carnaval van dit jaar slaagde Inti De Ceukelaire er ook in om een videoclip met 'Onzjier es nen Ajoin' op de website van paus Franciscus te plaatsen.