Direct naar artikelinhoud
Aquarius

Rome wil dat Londen verantwoordelijkheid opneemt voor migranten op Aquarius

De migranten zitten al sinds vrijdag op het reddingsschip Aquarius. Voorlopig hebben ze nog geen thuishaven.Beeld EPA

De Italiaanse regering vindt dat Groot-Brittannië de plicht heeft om de migranten op te vangen die door het reddingsschip Aquarius zijn gered. De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, eiste vandaag op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk zijn "verantwoordelijkheid voor de bescherming van de schipbreukelingen" opneemt. Het schip vaart immers onder de vlag van Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan de Spaanse zuidkust.

Hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée hadden vrijdag in totaal 141 migranten gered voor de Libische kust. Het schip wacht nu op een veilige haven.

"Het schip bevindt zich nu in Maltese wateren en heeft een vlag van Gibraltar. Op dit moment moet het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de bescherming van de schipbreukelingen", aldus Toninelli. Sinds de Italiaanse populistische regering op 1 juni aantrad, sloot Rome zijn havens voor ngo's die vluchtelingen op de Middellandse Zee redden. Rome wil dat migranten die op zee worden gered, terug naar Libië of naar andere EU-landen worden gebracht.

'De geredden hebben verteld dat vijf vaartuigen hen zijn voorbijgevaren zonder te stoppen'
Sophie Beau, voorzitter SOS Méditerranée

De Italiaanse regering had de Aquarius bij zijn vorige reddingsmissie reeds belet om met honderden migranten een haven van het land binnen te varen. Het schip was dagenlang op zee geblokkeerd en voer uiteindelijk naar het Spaanse Valencia. De voorzitter van de ngo SOS Méditerranée, Sophie Beau, riep vandaag de Europese lidstaten op om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor een vrije haven voor de Aquarius. Naast Italië weigert ook Malta het schip te laten aanmeren.

Vlag intrekken

"We vragen aan alle Europees staten om een oplossing te vinden. We roepen hen op hun verantwoordelijkheden op te nemen om een veilige haven aan de Middellandse Zee te vinden", aldus Beau. Volgens haar is de huidige situatie "in totale tegenspraak met het internationaal maritiem recht". "De geredden hebben verteld dat vijf vaartuigen hen zijn voorbijgevaren zonder te stoppen." De voorzittter zegt erg ongerust te zijn. 

De regering van Gibraltar heeft ondertussen aangekondigd dat zij haar vlag voor de Aquarius zal intrekken na te hebben gevraagd op te houden met reddingsactiviteiten waarvoor het schip niet op dit Brits grondgebied staat geregistreerd. De Aquarius zou immers geregistreerd staan als een "onderzoeksschip". 

Frankrijk praat intussen met andere landen van de Europese Unie om "snel" een haven te vinden waar de Aquarius met zijn 141 migranten kan aanleggen, zo heeft het Elysée bekendgemaakt.