Straks mogelijk leerplicht vanaf derde kleuterklas

© Shutterstock

De Vlaamse regering buigt zich wellicht in september over een voorstel om de leerplicht te verlagen van zes naar vijf jaar. In de federale kamer zijn al wetsvoorstellen gekomen – de leerplicht is federale materie gebleven – om ook de derde kleuterklas te verplichten. Na raadpleging binnen de Vlaamse ­regering “zullen we de nodige opmerkingen bezorgen aan premier Charles Michel”, zo staat in een antwoord van onderwijsminister Hilde ­Crevits (CD&V) aan parlementslid Jo De Ro (Open VLD).

jvde

COMMENTAAR. “Het is niet logisch om de leerplicht op 6 jaar te houden, terwijl je eigenlijk verwacht dat iedereen al vroeger naar school gaat”

Vooral bij de Frans­taligen is een groot draagvlak om naar vijf jaar te gaan, maar ook aan Vlaamse zijde zijn Open VLD en N-VA gewonnen voor het idee.

Vlaanderen is wereldwijd al koploper wat de inschrijvingen van kleuters betreft, maar allochtone of kansarme kinderen komen minder naar de kleuterklas. Een uitbreiding van de leerplicht zou dat volgens de voorstanders verhelpen, maar volgens Crevits is die ­impact beperkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen