Verdediging Wesphael rekent af met experts

© Photo News

Zoals verwacht hebben de advocaten van Bernard Wesphael woensdag hard uitgehaald naar de onderzoekers en de medische experts die tot de conclusie kwamen dat Véronique Pirotton een gewelddadige dood stierf. Ze proberen de jury ervan te overtuigen dat Wesphael haar niet gedood heeft.

Tom Bauwens en Jean-Philippe Mayence zijn al uren aan het pleiten voor Wesphael. Zoals verwacht trachten ze het onderzoek onderuit te halen. De politie van Oostende omschreven ze als "les gendarmes de Saint-Tropez" en toxicoloog Jan Cordonnier werd in zijn hemd gezet omdat hij geen rekening zou hebben gehouden met de wisselwerking tussen geneesmiddelen.

Vooral Mayence kwam goed op dreef en verhief zijn stem. Hij vindt dat de openbare aanklager en de advocaten van de nabestaanden hun hypotheses, dat Wesphael zijn vrouw heeft gedood, "baseren op onjuiste premises". Vervolgens fileerde hij de bevindingen van de gerechtsexperts. Daarbij rekent hij op bevindingen van de adviseurs die de verdediging zelf inschakelde en van wie de rapporten wél in het voordeel van Wesphael zijn.

Jan Tytgat bijvoorbeeld, wordt door de verdediging als wereldautoriteit omschreven. Hij kwam tot de conclusie dat Véronique Pirotton kan gestorven zijn aan een mix van pillen en drank. Maar ook een arts die niet op vraag van de verdediging werkte, sloot dat niet uit. Daarom moet Wesphael vrijgesproken worden, argumenteerde Mayence. Hij herhaalde dat ettelijke keren in zijn betoog.

Intens contact met hoofdkussen

Mayence haalde ook het heikele element van de vezels naar boven. Op het gezicht van het slachtoffer werden vezels van het hoofdkussen teruggevonden. Volgens de experts was er kort voor haar dood een intens contact tussen dat kussen en het gezicht van Pirotton. Maar, zo benadrukte Mayence, het kussen kan haar dood niet veroorzaakt hebben. Daarvoor waren er niet genoeg vezels op haar tong en in haar keel te vinden."Er is van het kussen tot midden 2014 ook geen sprake geweest. Er was tot dat moment nooit een medisch-gerechtelijke expertise over uitgevoerd. En dan plots wordt het het instrument dat tot de dood heeft geleid", wond Mayence zich op.

Eerder in zijn pleidooi had de advocaat al laten verstaan dat zelfs als het kussen gebruikt zou zijn, Wesphael toch nog vrijuit kan gaan. "Ik ga ver gaan. Sluit uw oren, meneer Wesphael", deed Mayence geheimzinnig. Wesphael reageerde onwennig en leek even écht zijn oren te gaan sluiten. "Beeld u het slechtste scenario voor hem in. Dat er slagen uitgedeeld zijn en dat het kussen gebruikt is, en dat ze vervolgens naar de badkamer is gegaan en daar stierf. Dan is hij niet schuldig, want er is geen oorzakelijk verband. De oorzaak kan natuurlijk zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen