Wat zijn de problemen met het geplande eiland voor Knokke-Heist? En waarom zou het er wél moeten komen?

Een mogelijk proefeiland voor de kust van Knokke-Heist veroorzaakt heel wat commotie. Burgemeester Leopold Lippens lanceerde deze zomer een groot offensief tegen de aanleg ervan. Hij krijgt nu reactie van De Blauwe Cluster, die de economische activiteiten op zee wil bevorderen. Waarom mag het eiland er niét komen? Of waarom net wél? 

De Vlaamse regering wil de komende jaren uitzoeken hoe ze de kust op lange termijn kan beschermen tegen grote stormen. Een van de plannen die op tafel ligt? Een kunstmatig (proef)eiland van 40 hectare op zo'n kilometer voor de kust van Knokke-Heist. Als alles goed gaat, dan zou er in 2020 worden gestart met de aanleg ervan. 

Maar dat plan valt niet in goede aarde bij Knokke-Heist, zo werd in het verleden al duidelijk. Deze zomer startte burgemeester Leopold Lippens met een groot offensief tégen het geplande project. Op de website van de badstad staat een uitgebreid artikel met alle argumenten contra het plan en er is ook een petitie

"Uiteraard moet de kust worden beschermd, maar deze manier is niet correct", zegt Lippens vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Door het eiland zouden we voor onze neus een kanaal krijgen, een soort riool. Er zou geen strand meer zijn, geen waterrecreatie, geen golven. Het toerisme zou hier heel wat hinder van ondervinden."

Uiteraard moet de kust worden beschermd, maar deze manier is niet correct

Leopold Lippens

Met die visie is Caroline Ven het niet eens. Zij is CEO van De Blauwe Cluster, een samenwerkingsverband dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten op zee. "We moeten de realiteit onder ogen zien: de klimaatverandering is een feit en er zijn extra maatregelen nodig. Of het proefeiland dé ultieme beste keuze is, dat weet ik niet. Net daarom gaat het hier om een proef. We moeten het alleszins onderzoeken."

"Maar er zijn ook andere opties", reageert Lippens. Hij verwijst naar Nederland, waar ze kiezen voor zandopspuiting. "Dat is wat wij ook willen. Het is simpel: er zijn geen relevante voorbeelden van zulke projecten. Ik ben in Dubai geweest om te kijken hoe ze het daar hebben gedaan. Daar passeerde een riool vol met plastic en olie. Daar zou ik mijn vakantie niet willen spenderen. De mensen hier leven van toerisme, we willen vermijden dat het toerisme hier ten onder gaat."

Op het eiland zou mogelijk zeewier, mosselen of oesters kunnen worden gekweekt. Dat kan financieel interessant zijn

Caroline Ven

Maar die zandopspuitingen op het strand kosten handenvol geld aan de belastingbetaler, zegt Ven. Bovendien is zo'n eiland ook een soort van zandopspuiting, zij het dieper in zee. "Daar zou mogelijk zeewier, mosselen of oesters kunnen worden gekweekt. Dat kan financieel interessant zijn, waardoor de factuur een stukje kan worden verlaagd."

Herbeluister hier het debat in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen