© Belg

© Belga

thumbnail: null
thumbnail: null

Man valt agenten aan met mes: dader is ex-militair

Hicham D., de 43-jarige man die woensdagmiddag in Schaarbeek twee agenten neerstak en vervolgens neergeschoten werd door de politie, is een voormalig militair, die tot 2009 gediend heeft in het Belgisch leger. Dat melden gerechtelijke bronnen. Bij een huiszoeking in zijn woning in de Koninginnenlaan in Schaarbeek werden geen wapens of explosieven gevonden. Andere bronnen nabij het onderzoek melden dan weer dat de man in 2011 zou aangereden geweest zijn door een gepantserd voertuig van de federale politie en daarbij zwaargewond raakte. Bovendien zou recent één van de kinderen van de man overleden zijn. Het federaal parket kon die informatie niet bevestigen.

tg, rdb

De steekpartij vond rond het middaguur plaats op het kruispunt van de Lambermontlaan en de Britsierslaan in Schaarbeek. Oorspronkelijk werd gedacht dat de man de agenten aanviel, toen die hem wilden controleren. Maar uit het onderzoek is intussen gebleken dat de dader de agenten zonder reden heeft aangevallen.

Een buurtbewoner getuigt op de VRT: "Ik woon er net boven. Toen ik een vrouw hoorde gillen, ben ik aan het venster gaan staan. Ik zag een man die iemand aanviel. Ik wist niet meteen dat het een agent was. Het slachtoffer lag op de grond en was bebloed. De vrouw die riep, probeerde nog om de dader tegen te houden. Ze nam hem bij de schouder, maar hij duwde haar en bleef de agent slaan. Op dat ogenblik zag ik dat het een politieagent was. De dader sloeg de vrouw ik het gezicht. Ze had veel bloed op haar wang. Hij probeerde te ontsnappen en toen hebben ze op hem geschoten."

Eén van de agenten raakte gewond in de hals, de andere in de buikstreek maar geen van beiden verkeert in levensgevaar. Hun aanvaller, die gewapend was met een legermes, ging er na de feiten vandoor, maar kon door een andere politiepatrouille geïntercepteerd worden. De man verzette zich tegen zijn arrestatie en daarbij kreeg één agent een klap in het aangezicht, waardoor hij vermoedelijk een neusbreuk opliep. De politie loste ook één schot, dat de aanvaller in het been raakte. Ook hij raakte evenwel niet levensgevaarlijk gewond.

"Ik ga morgen niet onmiddellijk aan het werk, want ik kreeg drie messteken", laat een van de agenten weten aan VTM NIEUWS. "Na dertig jaar in het vak schrik je van niet veel meer. Ik en mijn echtgenote stellen het goed."

De verdachte was volgens gerechterlijke bronnen tot en met 2009 beroepsmilitair. Hij is geen onbekende voor het gerecht, onder meer wegens contacten met Brusselse jihadisten. Bronnen nabij het onderzoek melden dan weer dat de man in 2011 zou aangereden geweest zijn door een gepantserd voertuig van de federale politie en daarbij zwaargewond raakte. Bovendien zou recent één van de kinderen van de man overleden zijn. Het federaal parket kon die informatie niet bevestigen.

Volgens het parket zijn er wel sterke vermoedens dat het om een terroristische aanslag gaat. Daarom werd een onderzoeksrechter gevorderd die gespecialiseerd is dossiers rond terrorisme. "Over de resultaten van deze huiszoeking kan er voorlopig geen verdere informatie vrijgegeven worden", laat het parket nog weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer