Direct naar artikelinhoud
Drones

Nut van drones getest bij reddingsoefening aan Belgische kust

Beeld ter illustratie.Beeld REUTERS

Vandaag zijn er voor de tweede keer drones ingezet tijdens een reddingsoefening aan de kust. Die kunnen een meerwaarde bieden, maar er moeten extra communicatieafspraken worden gemaakt. Dat zegt Saskia Vanhove van de dienst noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen na een eerste evaluatie.

Er werd opnieuw een stevig scenario uitgeschreven waarbij alle hulpdiensten betrokken waren. Tijdens een watersportcursus komt het tot een aanvaring tussen een jetscooter en een groep surfers. Al snel raken enkelen vermist. De bestuurder van de jetscooter heeft door de shock een beroerte gekregen en heeft dus dringende medische hulp nodig.

"De oefening is goed verlopen. De vermisten en gewonden konden snel gelokaliseerd worden en de procedures, net zoals de opstart van het coördinatiecentrum CP-OPS, hebben goed gewerkt", aldus Vanhove.

Voor de eerste keer in twee jaar werd opnieuw geoefend met drones. "En daar merken we dat er nog werk is. We wilden in eerste instantie kijken wat die nieuwe technologie kan doen en welke meerwaarde er kan zijn. Maar als we drones willen inzetten dan zullen de procedures en de afsprakenregeling moeten worden aangepast", merkt Vanhove op. 

"Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat de drone nog in de lucht hangt als de reddingshelikopter of de MUG-heli in de buurt is. We zijn er zeker van overtuigd dat drones een meerwaarde kunnen bieden, onder meer voor de localisatie van mensen in nood, maar bijvoorbeeld ook bij verloren gelopen kinderen", besluit Vanhove. 

Het was de derde, en meteen ook de laatste, grote reddingsoefening aan de kust. Jaarlijks zijn er een drietal. Die oefeningen worden vooral gebruikt om de routine te behouden en de communicatie op zee en het vasteland zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.