Antwerpse schipper weken vast achter sluis in Deventer omdat het water te laag staat

© facebook

In het Nederlandse Deventer zitten verschillende schippers al dagen vast achter een sluis in de haven omdat het water van de IJssel te laag is. Een van hen is een Belg, zo meldt het gespecialiseerde magazine Flows. Het probleem zou bovendien nog weken aanslepen.

blg, tg

De “Infinitum” van schipper Lazlo Olislagers uit Merksem was vorige week maandag vanuit Vlissingen in Deventer aangekomen om een lading maïs te lossen. Toen hij de dag nadien weer wilde vertrekken, kreeg hij te horen dat de sluis waar hij door moest tot nader order niet meer geschut kan worden door het lage water op de IJssel. Als de sluis in de huidige situatie toch geschut wordt, bestaat het risico dat de sluisdeuren het begeven, waardoor de haven en achterliggende waterwegen zouden leegstromen.

Intussen is volgens Olislagers uit onderzoek gebleken dat het allicht nog tot half september zal duren voor hij weer kan vertrekken. Om te beletten dat zout water vanuit Rotterdam landinwaarts zou trekken, worden immers een drietal stuwen gesloten. Dat zou betekenen dat het waterpeil nog zou zakken.

De schipper wil de misgelopen inkomsten van de komende weken verhalen op de gemeente of een andere verantwoordelijke instantie. Hij vreest een faillissement als hij zo lang aan de ketting moet blijven.

“De gemeente Deventer zegt dat we het zelf hadden moeten zien aankomen”, zegt hij.

“Het kan wel eens gebeuren dat ik in de komende dagen naar Antwerpen rij, maar ik blijf zo veel mogelijk stand-by aan boord. Voor het geval ze ineens zeggen dat ik het risico toch mag nemen om te varen.”

Olislagers heeft zijn schadeclaim klaar. De opstelling en afhandeling doet zijn verzekering namelijk voor hem, “want het moet toch allemaal correct zijn, allemaal volgens de regels”. Hij wacht dus op antwoord: van zijn verzekering, van de partijen die de sluis beheren, en van de weergoden. Een goede regenbui zou het probleem misschien oplossen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen