© ram

1.921 fietsers verpulveren wereldrecord

Het kleine Vlimmeren (Beerse) heeft een wereldrecord afgesnoept van de miljoenenstad Dhaka in Bangladesh. Daarvoor werd woensdagnamiddag een fietsketting gevormd van en naar buurgemeente Wechelderzande (Lille).

ronny van den ackerveken

De organisatoren hadden vooraf gehoopt op 1.500 inschrijvingen om het record van Dhaka, waar 1.186 fietsen een ketting vormden, te verbeteren. Exact om 15.08u (een verwijzing naar de datum van gisteren) zette de ketting zich in gang. “In elke straat van Vlimmeren hebben onze ambassadeurs inwoners overtuigd”, zegt mede-organisator Luc Dockx van de Worstenfeesten. “Zo hadden we begin deze week al 1.900 inschrijvingen. Om de start vlot te laten verlopen, hebben we meerdere startvakken gemaakt en moesten de deelnemers ritsen om de ketting te vormen. Niet het aantal personen werd geteld, maar wel het aantal fietsen. Die hadden allemaal een chip. Zo konden we op vijf plaatsen registreren hoeveel het er waren. Tijdens de rit naar Wechelderzande zijn 1.921 fietsen officieel geregistreerd. Op het traject terug waren de gaten tussen de tweewielers te groot. We hebben het wereldrecord met 50% verbeterd, dat is ongelooflijk.” Een deurwaarder woonde de recordpoging bij. Al het nodige bewijsmateriaal wordt aan Guinness World Records bezorgd, maar het duurt enkele maanden voor de Vlimmerse fietsketting officieel erkend wordt.

Concentratie

Heel wat inwoners van Stad Worst kunnen voortaan zeggen dat ze aan een wereldrecord hebben meegedaan. Zo ook Ivo en Annie. “Toen we hoorden van de recordpoging heb ik niet lang getwijfeld om in te schrijven”, zegt Annie. “Het was een indrukwekkende ervaring om in een lange rij naar Wechelderzande en terug te fietsen. We moesten wel geconcentreerd blijven, want anders zouden de gaten tussen de fietsen te groot worden. Ook de snelheid moest zo constant mogelijk blijven.” Het koppel reed in de voorste gelederen. “Bij het terugrijden, kruisten we de fietsers die net vertrokken waren”, zegt Ivo. “Ik vond het goed gevonden dat de kinderen allemaal samen het einde van de ketting vormden.”

De eigenlijke Worstenfeesten in Vlimmeren starten vrijdag 17 augustus met een volledig uitverkocht optreden van De Kreuners. Op zaterdag 18 augustus staat in de namiddag de kinderkleinvelokeskoers centraal samen met de Vlaamse Kermis. Om 16u spelen de bekende Ghostrockers. Het 44ste Gemeentenspel, een spel zonder grenzen met ploegen uit naburige dorpen, is de climax van de zaterdagavond met aansluitend het optreden van Soulbrothers.

Kleinvelokeskoers

De 63ste grote kleinvelokeskoers is op zondag 19 augustus het meest spectaculaire onderdeel van de Worstenfeesten met meer dan 300 verklede en geschminkte deelnemers. De Worstenfeesten beleven zondagavond een climax met een optreden van onder meer Kraantje Pappie en The Dirty Daddies.

www.worstenfeesten.be