Tandarts toont welke schade alcohol veroorzaakt aan je tanden

De zuren in alcohol kunnen een aanslag betekenen op je tanden. Dat zegt de Australische tandarts Lewis Ehrlich niet alleen, hij toont het ook aan de hand van enkele foto’s op zijn Instagrampagina. Hij heeft wel ook gouden tips om de impact van drank op de conditie van je gebit te beperken.

vwh

“We hebben allemaal al gehoord van tandbederf, maar velen hebben nog nooit gehoord van tanderosie. Dit betekent dat het tandoppervlak afslijt door langdurig gebruik van natuurlijke en toegevoegde zuren in voedingsmiddelen”, schrijft de tandarts, verbonden aan het Sydney Holistic Dental Centre, bij de foto’s. “Tanderosie treft minstens 30 procent van de mensen.”

Dan gaat de tandarts over tot een illustratie. Op de eerste foto na zijn selfie, zien we een tandoppervlak na het drinken van een glas water. “De foto is 7000 keer ingezoomd en toont een gladde, intacte oppervlakte. Zo moet het eruitzien. De pH-waarde van water is ongeveer 7, pas bij een waarde van 5,5 treedt er erosie op”, staat er te lezen.

Op de volgende foto zien we een sterk ingezoomd beeld vol donkere vlekken, die de slijtage moeten voorstellen. “Dit is glazuur na blootstelling aan een suikervrije wodka cruiser met een pH-waarde van 3,2. Merk op dat er meer gaten te zien zijn dan in Zwitserse kaas”, schrijft hij erbij. Op de vierde en laatste foto zijn de tanden er het ergst aan toe. “Het glazuur na blootstelling aan een gin-tonic met pH-waarde 2,2. Ter info: ook zwarte koffie (3,3) en sinaasappelsap (3,4) en andere frisdranken zoals cola (2,7) hebben een lage pH-waarde.

De conclusie? Hoe hoger de zuurgraad in een drankje, hoe lager de pH- waarde en hoe slechter het effect op je gebit. “Als volwassene krijg je maar één setje tanden. Als deze (alcoholische) drankjes zelfs het hardste materiaal in je lichaam kunnen oplossen, is het griezelig om na te denken over het effect ergens anders in je lichaam”, schrijft de tandarts.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Omdat hij weet dat niet iedereen plots alcohol zal afzweren, heeft hij een paar tips om er slimmer mee om te gaan. “Vermijd koolzuurhoudende en gezoete drankjes indien mogelijk. En als je ervoor kiest, drink ze dan op via een (biologisch afbreekbaar) rietje en spoel erna met een glas water. Wacht minstens een half uur voor je je tanden poetst. Het is ook een goed idee om wat gezonde snacks in de buurt te hebben om de aanmaak van speeksel te stimuleren en de tanden zo beter te beschermen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer