AP
Volledig scherm
© AP

Poolse president Duda stelt veto tegen kieswet die "kleine partijen uitsluit" bij Europese verkiezingen

In Polen heeft president Andrzej Duda zijn veto gesteld tegen de wet die de Europese verkiezingen van mei 2019 in goede banen moet leiden. Door de wet zou een kiesdrempel ingevoerd zijn die kon oplopen tot meer dan 16 procent. Kleine partijen hadden zo geen vertegenwoordigers naar het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg meer kunnen sturen.

5 reacties

  • dominique castelein

    6 jaar geleden
    denil,vertrek naar het buitenland als ze je daar zouden willen,je bent een onderkruiper,een valserik,net zoals de tsjeeven
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Dat is democratie, marcel mampaey. Dat iedereen zijn zeg heeft en dat die diversiteit zorgt voor veel partijen. Verandert dat iets aan de conclusie dat met een kiesdrempel van 16,5% de meerderheid van de kiezers niet meer vertegenwoordigd zou zijn. En wat die fietser betreft, ironie is veelal alleen herkenbaar voor de geoefende of ingewijde verstaander.
  • marcel mampaey

    6 jaar geleden
    Gino Denil u bent zo zot als een achterdeur wat u hier al geschreven hebt zo van de verzekeringen zijn blij met elke fietser die verongelukt (art Ben Weyts) . waar blijf je het halen. wat is de reden van die partijen met zo weinig stemmen .iedereen heeft zijn zeg en het word alleen maar moeilijker besturen.
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Bij de laatste peiling haalde in Vlaanderen enkel nog de N-VA meer dan 16,5%. En in Wallonië enkel nog de PS en de MR. Het politieke landschap zou er kaal uitzien met een dergelijke kiesdrempel in België. En nationaal zou bijna 70% van de kiezers niet meer vertegenwoordigd zijn.
  • Jan Van Overveldt

    6 jaar geleden
    Poolse president heeft gelijk, minimum drempel van 5% is realistisch. De helft van de Belgische partijen geraakt zelfs niet aan 17% bij eender welke verkiezing, ben benieuwd voor de Belgische parlement verkiezingen van 2019, hoeveel er onder de 5% gaan schuiven.