Zatte nonkels moeten van de trampoline blijven

© iStock

Trampolinespringen houdt risico’s is. Daar moeten we niet nonchalant over doen, maar we moeten de risico’s ook niet overdrijven. De preventie kan hoe dan ook beter dan ze momenteel is. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

Niet onder de 6 jaar

De grootste groep van slachtoffers zijn kinderen tussen 5 en 14 jaar. Hun coördinatie, reactievermogen en kracht zijn nog niet volledig ontwikkeld, hun botten zijn nog niet op volle sterkte en zij kunnen de risico’s van de sprongen minder goed inschatten. Hoe beter hun motorische en algemene ontwikkeling, hoe meer het gevaar op kwetsuren afneemt, zo lijkt het.

Kleine kinderen, jonger dan 5 lopen eveneens een heel hoog risico op kwetsuren. Voor hen geldt nog sterker dat ze nog niet voldoende ontwikkeld zijn voor dit soort amusement en lijkt er slechts één zinvol advies: houd hen van de trampolines af.

Liefst alleen

Driekwart van alle ongevallen lijken voor te vallen wanneer meerdere kinderen tegelijk aan het springen zijn en de slachtoffertjes zijn dan steevast de kleinste en lichtste kinderen. Zij lopen liefst 14 maal meer risico ernstig gekwetst te raken dan grotere en zwaardere.

Zatte nonkels op tuinfeesten verdienen ook speciale aandacht. Dat zij zot willen doen op de trampoline met het gevaar zichzelf een ongeluk te vallen, is hun zaak. Maar samen met kinderen op één trampoline, dat kan echt niet. Ht gevaar voor de kleintjes wordt dan veel te groot.

Volwassene van 80 kg die op het net springen, stellen kinderen van 20 kg bloot aan krachten die overeenkomen met een val van 3,5 meter hoogte. Zij katapulteren de lichtste weg en die kleintjes kunnen daar niets tegen ondernemen. Zij kunnen hoog de lucht invliegen en daar alle controle over hun houding en landing verliezen.

3,5 meter hoogte is niet niks. Vraag maar even rond bij volwassenen of zij een sprong vanop die hoogte willen wagen. Er zullen er maar weinig toehappen.

Samen op de trampoline is natuurlijk veel leuker dan alleen en dat verbieden is niet erg realistisch. Daarom doe je er als ouder best aan om afspraken te maken met je kinderen. Dat ze hypervoorzichtig moeten zijn als er kleinere en vooral veel lichtere kinderen mee op de mat staan. Maar ook dat ze moeten opletten wanneer iedereen even oud en ongeveer even zwaar is. Met velen tegelijk springen vergroot het gevaar op pijnlijke botsingen.

Opletten met stunts

Ongevallen lijken zich vooral in het begin van het seizoen en bij beginnende springers voor te doen, maar ervaring is geen garantie tegen ongevallen en (ernstige) kwetsuren. Steeds onze grenzen willen verleggen, lijkt een van die eigenschappen waarmee veel mensen opgescheept zitten. Van zodra we iets onder de knie hebben, lijkt het alsof niet langer veel risico zijn en om de zaken spannend te houden of om indruk te wekken, doen we er nog een schepje bovenop. En daar loopt het dan soms grondig fout. Uit Fins en Amerikaans onderzoek naar ernstige trampolineongevallen bleek dat de meeste ervan het gevolg waren van mislukte (achterwaartse) salto’s en flikflaks.

Controleer de trampoline geregeld

Veel ouders denken blijkbaar dat er niets meer kan gebeuren van zodra het veiligheidsnet rond de trampoline bevestigd is. Niet is minder waar, zo zou ondertussen duidelijk moeten zijn. Maar er is meer. Veel trampolines voldoen blijkbaar niet aan de technische veiligheidseisen, al lijkt dit sinds de invoering van Europese (EN 71-14:2014+A1:2017) en Amerikaanse (ASTM F381 – 16) normen verbeterd te zijn. Hoe dan ook, controleer dit voor je tot een aankoop over gaat.

Trampolines staan bovendien meestal het jaar rond buiten in weer en wind. Daarom doe je er goed aan het tuig minstens éénmaal per jaar grondig te controleren en te herstellen indien er iets stuk of er sleet te zien is.

Zorg er eveneens voor dat ze correct geïnstalleerd worden. Liefst ingegraven, stevig verankerd en uit de buurt van takken, muren en ander tuig zodat de kinderen nergens tegenaan kunnen knallen tijdens het springen.

Blijf toezicht houden

De meeste ongevallen gebeuren terwijl niemand de kinderen in het oog houdt. Het volstaat niet van alleen maar afspraken te maken met je kinderen en hen daarna hun zin te laten doen. Spreek met hen af wat ze redelijke afspraken vinden, en redelijke sancties indien ze zich daar niet aan houden, en volg op of ze doen wat ze beloven.

Enkele praktische tips

Brillen, juwelen, losse kleren of ander slingerend tuig maken het risico op in elkaar haken en pijnlijke kwetsuren alleen maar groter. Leer je kinderen alles opzij te leggen en meer geschikte kledij aan te trekken voor ze op de springmat klimmen.

Op natte springenmatten glij je makkelijker uit. Daardoor neemt het risico toe dat je met een arm of been onder de veiligheidskussens glijdt en je verwond of geklemd raakt door de veren van de ophanging.

Spring alleen bij voldoende licht, want in het donker zie je minder goed waar en hoe je terecht zal komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content