Direct naar artikelinhoud
Graduation

Laura Knipsael: mode met een geweten

Laura Knipsael: mode met een geweten
Beeld Laura Knipsael

In de reeks Graduation 2018 toont De Morgen u elke week het talent van een pas afgestudeerde fotograaf. Vandaag: Laura Knipsael over hoe ze haar publiek via modefoto's een geweten wil schoppen.

Na de zinderende zomer van 2018 kan niemand nog om de klimaatopwarming heen, maar fotografe Laura Knipsael (23) ligt al veel langer wakker van milieuproblemen allerhande. In een poging zoveel mogelijk anderen van die problemen bewust te maken, besloot ze haar afstudeerproject er aan op te hangen. De makkelijkste oplossing zou dan zijn om er op uit te trekken om de gevolgen van die klimaatopwarming op beeld vast te leggen. 

Dat het niet goed gaat met ons milieu is er al door zoveel documentairefotografen ingeramd
Laura Knipsael

Knipsael koos heel bewust voor een andere aanpak. Ze besloot haar bezorgdheid om ons milieu met modefotografie — een van haar andere passies — te combineren. "De boodschap dat het niet goed gaat met ons milieu is er al door zoveel documentairefotografen ingeramd", legt ze uit. "Maar veel mensen willen dat soort foto's gewoon niet meer zien. Door diezelfde boodschap in modefoto's te verwerken wou ik die doelgroep toch bereiken. Want iedereen bladert toch wel eens door een modeblad?"

Laura Knipsael: mode met een geweten
Beeld Laura Knipsael

Knipsael koos voor zeven thema's gaande van zure regen tot e-waste en probeerde daar telkens een passend beeld bij te maken. "Ik ging op zoek in modebladen, op Pinterest en bij milieupublicaties naar kleuren, woorden en emoties die bij elk thema pasten. Daar heb ik dan zelf de passende kleding bij gezocht." Het resultaat is telkens een compositie die er op het eerste gezicht mooi uitziet maar voor de aandachtige toeschouwer een verontrustende boodschap vertelt. En die aanpak werkt, ondervindt Knipsael wanneer ze haar foto's laat zien. "Mensen weten vaak niet goed hoe ze moeten reageren. Als je het verhaal achter mijn foto's kent, is het moeilijk om ze nog echt 'mooi' te vinden."

De beelden van Laura zijn samen met het werk van alle andere 'Graduation'-fotografen vanaf dit weekend te zien bij Yugen Kombucha langs de Ferdinand Lousbergkaai in Gent. Ook het werk van een aantal veelbelovende grafici en illustratoren komt op dezelfde expo aan bod.

Laura Knipsael: mode met een geweten
Beeld Laura Knipsael
Laura Knipsael: mode met een geweten
Beeld Laura Knipsael