© Photo News

Muyters vraagt ook aandacht voor zelfstandige kantoorhouders ING

De Vlaamse regering gaat aan de leiding van ING vragen om de zelfstandige kantoorhouders die moeten afvloeien ook begeleiding te geven. Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement.

Maandag maakte ING bekend dat er tegen 2021 3.500 jobs moeten verdwijnen, waarvan de helft via naakte ontslagen. Vandaag raakte ook nog eens bekend dat 1.000 jobs op de helling staan bij de zelfstandige kantoren.

Verschillende parlementsleden polsten woensdag naar de acties die de Vlaamse regering wil ondernemen. Minister Muyters zei dat het nieuws niet helemaal onverwacht kwam. “U mag ook niet vergeten dat deze transitie niet plots is gekomen. De laatste tien jaar zijn er 13.000 jobs verdwenen bij de banken”, zei Muyters.

Heroriëntering personeel

De minister heeft aan de VDAB en aan de federatie van de financiële sector Febelfin gevraagd om samen te zitten om de heroriëntering van mensen uit de bankensector voor te bereiden. Donderdag zitten Febelfin en de VDAB hierover samen. Muyters herhaalde ook dat minister-president Bourgeois aan de CEO van ING heeft gezegd dat de bank voor de begeleiding van de betrokken werknemers meer zou moeten doen dan wettelijk verplicht, omdat ING geen bank in moeilijkheden is. Muyters wil in dat kader ook “het signaal geven” aan ING dat ze voor de zelfstandigen hetzelfde kan doen als voor de werknemers.

De minister wees ook op het initiatief van werkgeversorganisaties om werkgevers aan te moedigen niet enkel naar diploma en ervaring van kandidaat-werknemers te kijken, maar ook naar wat ze kennen en nog kunnen leren. “Dat denken van vroeger, dat je een job in een bepaalde sector doet voor de rest van je leven, moeten we doorbreken”.

Verder laat Muyters onderzoeken of er beroep gedaan kan worden op het Europees Globalisatiefonds. Dat fonds kan aangewend worden indien er veel ontslagen vallen in één bepaalde sector.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer