Belga

Riziv ontdekt voor 2,7 miljoen euro fraude bij thuisverpleegkundigen

De controleurs van het Riziv, de ziekteverzekering, hebben vorig jaar voor 2,7 miljoen euro fraude vastgesteld bij thuisverpleegkundigen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het fraudecijfer ligt nog hoger dan een jaar eerder.

De gehele fraude in de ziekteverzekering is vorig jaar ongeveer hetzelfde gebleven, maar in de thuisverpleging was er dus een stijging. Van 1,8 miljoen in 2016 tot 2,7 miljoen euro in 2017. Dat blijkt uit cijfers die werden opgevraagd door CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle.

De fraude bestaat uit te hoog aangerekende ingrepen of ingrepen die zelfs nooit gebeurd zijn. Het gaat om een kleine groep verpleegkundigen die fraudeert, minder dan 1 procent van het totale aantal thuisverpleegkundigen.

Sinds enkele maanden moeten verpleegkundigen bij elke verzorging de identiteitskaart van de patiënt inlezen. Dat moet fraude tegengaan. Volgens Muylle moeten ook de straffen omhoog. Nu moeten overtreders tot 200 procent van het gefraudeerde bedrag aan boetes betalen.

99%

De Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen (VBZV) benadrukt dat de fraude niet kan worden getolereerd. "99 procent van de thuisverpleegkundigen levert goed werk. Het is spijtig dat deze kleine groep onze naam weer besmeurt", reageert voorzitter Lucien Speeckaert.

De vereniging noemt wel als een van de oorzaken voor de fraude de volgens hen ontoereikende nomenclatuur. Dat is een lijst met ingrepen die medisch personeel mogen aanrekenen. "Die lijst is verouderd. Sommige nieuwe technieken die wij toepassen, staan er niet op. Wij vragen al jaren een aanpassing. De gesprekken daarover lopen."

Herbeluister het gesprek met Lucien Speeckaert in "De ochtend":

Meest gelezen