Direct naar artikelinhoud
Ramp Genua

Italië start klopjacht naar schuldige na ongeluk met brug

De Morandi-brug in Genua stortte dinsdagmorgen in.Beeld Photo News

Wie is verantwoordelijk voor het instorten van de brug in Genua? De huidige Italiaanse populistische regering bestaande uit de anti-migratiepartij Lega en protestpartij Vijfsterrenbeweging trekken fel ten strijde tegen de beheerder en de vorige regeringen. Volgens de oppositie zijn juist de regeringspartijen verantwoordelijk voor de ramp.

De Morandi-brug in Genua stortte dinsdagmorgen in. Een dertigtal auto’s vielen zo’n 90 meter naar beneden. Achtendertig mensen kwamen daarbij om het leven. Zij krijgen morgen een staatsbegrafenis.

Het officiële dodental is echter voorlopig, want in de puinhopen van de vierbaansweg en brugpijler wordt nog altijd dag en nacht gezocht naar zo’n twintig vermisten. Vijftien gewonden liggen in ziekenhuizen, onder hen zijn negen in levensgevaar.

Officier van Justitie Francesco Cozzi van het OM in Genua, verantwoordelijk voor het onderzoek naar het instorten van de brug, liet weten dat er nog geen officiële verdachten zijn. Cozzi: "Daarvoor is het nu simpelweg te vroeg. We moeten eerst meer informatie krijgen over de oorzaak."

"Infrastructuurbedrijf Atlantia verantwoordelijk"

Voor de Italiaanse regering is het wel al glashelder wie verantwoordelijk is voor de tragedie: het infrastructuurbedrijf Atlantia, moederconcern van autosnelwegbeheerder Autostrade. De grootste aandeelhouder van Atlantia is de Benettonfamilie (o.a. bekend van kledingmerk United Colors of Benetton).

De regering beschuldigt het bedrijf ervan te veel winst te hebben uitgekeerd en te weinig in het wegennet te hebben geïnvesteerd. Door gebrek aan onderhoud, zou de Morandi- brug zijn ingestort. De Italiaanse regering wil de vergunning van het bedrijf om snelwegen te exploiteren zo snel mogelijk intrekken. Deze vergunning loopt nog tot 2038, maar via een juridische procedure kan die termijn vervroegd worden als het bedrijf ernstig in gebreke blijkt te zijn geweest.

Atlantia laat in een reactie weten deze procedure ‘met vertrouwen tegemoet te zien.’ Vicepremier en leider van protestpartij de Vijfsterrenbeweging Luigi di Maio beschuldigt de voorgaande regeringen geld te hebben aangenomen van de familie Benetton.

De opmerking kon op grote woede rekenen van de linkse oudpremier Matteo Renzi die Di Maio een leugenaar en een lijkenpikker noemde. Inderdaad is protestpartij de Vijfsterrenbeweging, die de huidige minister van Infrastructuur levert, van oudsher fel tegen grote, kostbare infrastructurele projecten. Saillant detail: vijf jaar geleden noemde de partij het instortingsgevaar van de Morandi-brug nog ‘een fabeltje.’