Direct naar artikelinhoud
Politiek

Sp.a-voorzitter John Crombez: "Als het slecht zou gaan in de steden stopt het voor mij"

Sp.a-voorzitter verbindt zijn lot aan de verkiezingsuitslag van 14 oktober
Beeld Damon De Backer

John Crombez, partijvoorzitter van sp.a, windt er geen doekjes. Wanneer de verkiezingsuitslagen in de steden slecht zijn, stapt hij op. Dat zegt hij dit weekend in een interview in deze krant

"Als het echt niet goed is, zal ik mijn conclusies wel trekken," belooft Crombez. "Wees gerust, ik zal me niet vastklampen aan mijn stoel." Hij wil wel geen concrete cijfers verbinden aan die belofte. "Je kunt daar geen percentages op plakken", meent hij.

Voor sp.a staat er op 14 oktober veel op het spel: de partij levert burgemeesters in meerdere steden – Gent, Brugge, Leuven, Oostende, Vilvoorde en Lommel –, maar is lang niet zeker dat ze die gaat kunnen behouden. 

Meerdere steden, zoals Gent en Lommel, kwamen negatief in het nieuws. In Gent moest Tom Balthazar, de gedoodverfde opvolger van Daniel Termont, opstappen in de Publifin-zaak. De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven moest deze zomer schepen Anick Berghmans op non-actief zetten nadat ze was opgepakt in de zaak rond de plofkraken. In Hasselt moest Hilde Claes de burgemeestersjerp in september 2016 afgeven. 

Vermits de socialisten federaal en Vlaams in de oppositie zitten, zijn de steden waar ze mee aan de knoppen zitten hun laatste machtsbastions. "De ambitie is dat we kunnen blijven zorgen voor de steden waar we nu besturen", maakt Crombez zich sterk. "En liefst nog een paar meer. Als dat niet lukt hebben we een probleem."