Direct naar artikelinhoud
Voeding

Wetenschappers waarschuwen: schrap koolhydraten niet helemaal van het menu

Wetenschappers waarschuwen: schrap koolhydraten niet helemaal van het menu
Beeld Getty

Langer leven? Volgens een nieuwe studie doet u er dan goed aan om wel koolhydraten te eten, maar met mate. Niet te veel brood, pasta en rijst maar ook niet te weinig, want dat kan volgens het onderzoek óók leiden tot vroegtijdig overlijden.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 15.500 Amerikaanse volwassenen van middelbare leeftijd geanalyseerd. De deelnemers werden circa 25 jaar lang gevolgd. Zij vulden aan het begin van het onderzoek en na 6 jaar een uitgebreide dieetvragenlijst in. Bij het analyseren van de data werd rekening gehouden met leefstijlfactoren, bijvoorbeeld of een deelnemer rookt of niet. 

De onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in The Lancet Public Health, concluderen dat er een link is tussen de inname van koolhydraten en sterfte. Mensen die ongeveer de helft van hun totale hoeveelheid calorieën uit koolhydraten halen, hebben een lager risico op vroege sterfte dan personen die een dieet volgen met veel of juist helemaal zonder koolhydraten. 

Maar het luistert nauw. Vooral mensen die meer dan 70 procent of minder dan 40 procent van hun calorieën uit koolhydraten halen, hadden een hoger risico op vroege sterfte.

50 tot 55 procent energie

Deze bevindingen zijn in lijn met advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die geeft aan dat wie gezond wil eten, 50 tot 55 procent van zijn energie uit complexe koolhydraten haalt. Die haalt u uit groenten en fruit maar ook uit volkoren graanproducten, aardappelen en peulvruchten. 

De studie geeft ook enkele mogelijke verklaringen voor de conclusie. De groep die meer dan 70 procent van zijn calorieën uit koolhydraten haalt, consumeert grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten (denk aan chips, koekjes en taart). Deze voedingsmiddelen hebben niet veel voedingswaarde en kunnen nadelige gevolgen hebben voor het gewicht en de gezondheid. 

Hiertegenover staat de groep die minder dan 40 procent van zijn calorieën uit koolhydraten haalt. Deze groep grijpt vaker naar vlees en zuivelproducten en dat vergroot het risico op hartaandoeningen.

Voor de mensen die minder koolhydraten willen consumeren, hebben de onderzoekers nog wel een advies. Wie koolhydraten vervangt door bonen, noten en zaden, riskeert niet het risico op vroege sterfte.