Direct naar artikelinhoud
Droogte

Sproeiverbod overal opgeheven, maar code oranje voor droogte blijft gelden

Sproeiverbod overal opgeheven, maar code oranje voor droogte blijft gelden
Beeld Getty

Het sproeiverbod wordt in alle provincies opgeheven, al blijft code oranje voor droogte wel gelden in heel Vlaanderen. Dat hebben de provinciegouverneurs op advies van de Droogtecommissie beslist.

Het blijft erg droog in Vlaanderen. Code oranje blijft dan ook van kracht, zo besliste de Droogtecommissie vandaag. Maar dankzij de regen van de voorbije dagen en het dalend waterverbruik adviseert de Droogtecommissie wel een versoepeling en het intrekken van het sproeiverbod. 

Alle Vlaamse provincies gaan op die aanbeveling in. Overal in Vlaanderen is het vanaf vanavond weer toegelaten om tuinen, auto's en gevels te besproeien en zwembaden en vijvers te vullen.

Redenen voor de versoepeling zijn de regen van de voorbije dagen en de lagere temperaturen. Het regenwater vulde de regenputten aan, zodat dat water weer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld wasmachines te laten draaien en toiletten door te spoelen. Samen met de lagere temperaturen zorgt dit ervoor dat het drinkwatergebruik weer op een normaal niveau ligt.

Wel nog oppompverbod

Toch blijft het erg droog. Het heeft nog niet genoeg geregend om de neerslagtekorten weg te werken en grote hoeveelheden neerslag worden ook niet voorspeld. De peilen en debieten van vele rivieren en beken blijven zeer laag, met problemen als vissterfte en blauwalgen tot gevolg. "Code oranje blijft van kracht omdat rivieren en onbevaarbare waterwegen nog steeds niet het juiste peil hebben", zo klinkt het dan ook. 

Het oppompverbod blijft daarom in heel Vlaanderen wel gelden, wat betekent dat boeren nog steeds geen water uit waterlopen mogen pompen. 

In Limburg wordt het recreatie- en captatieverbod door het lage waterpeil in veel rivieren en beken zelfs nog uitgebreid

In Limburg wordt het recreatie- en captatieverbod door het lage waterpeil in veel rivieren en beken zelfs nog uitgebreid. Het verbod geldt voortaan voor het volledige traject van de Zuid-Willemsvaart. Dat betekent dat daar geen water opgepompt mag worden en dat recreatie waarbij je in contact komt met water, zoals kajakken, zwemmen of vissen, er niet toegelaten is. 

Kampvuurverbod opgeheven

Wel is de acute brandgevoeligheid door de recente regenval afgenomen. In de provincie Limburg wordt de alarmfase afgezwakt van code rood naar oranje. Daardoor geldt er niet langer een kampvuurverbod voor de hele provincie. De machtigingen die door het Agentschap Natuur en Bos werden ingetrokken, blijven wel ingetrokken. 

De provinciegouverneurs vragen overigens wel om nog steeds spaarzaam met water om te springen. "We vragen geen water te verspillen, maar de beperkende maatregelen worden wel ingetrokken. Er werd al gerapporteerd dat de mensen de afgelopen weken spaarzaam zijn omgesprongen met het waterverbruik", aldus Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte.

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers sluit niet uit dat een sproeiverbod opnieuw in voege treedt indien een nieuwe hittegolf toeslaat. Over 10 dagen wordt de situatie opnieuw bekeken.