zaterdag 18 augustus 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Isabel Lambert en David Vandenbogaerde van Washcot. Marc Herremans - Mediahuis

‘Hello Fresh van de luiers’ brengt en pikt herbruikbare luiers op aan huis

“Gigantische afvalberg inperken”

harelbeke“De Hello Fresh van de luiers”, noemen ze zichzelf. Het West-Vlaamse Washcot brengt geen maaltijdboxen aan huis maar herbruikbare luiers. Deze week raakte bekend dat de holding boven kledingketen JBC een participatie heeft genomen in Washcot.

WASHCOT YouTube

Hoeveel Claes Retail Group investeert, wordt niet bekendgemaakt. “De samenwerking is al bezig”, zegt Isabel Lambert (34) van Washcot. “Onze abonnementsformule voor het verhuren, ophalen, reinigen en terugbrengen van luiers zal ook gepromoot worden door JBC. En onze nieuwe producten, zoals oefenbroekjes voor potjestraining, zullen vanaf volgend voorjaar verdeeld worden in de winkels van de keten.”

Washcot bestaat sinds 2015 en is gevestigd in Harelbeke. “Mijn man en ik hebben het bedrijf opgestart”, zegt Lambert. “Daarnaast hebben we een vaste chauffeur in dienst en komen maatwerkbedrijven helpen in onze wasserij.” Washcot zit momenteel aan zijn maximumcapaciteit van 350 klanten, onder wie ook particulieren en kinderdagverblijven in Limburg.

De filosofie van het bedrijf sluit helemaal aan bij de tendens naar meer duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. “Elke dag worden 1,5 miljoen luiers gebruikt in België, wat in een gigantische afvalberg resulteert. Als jonge ouder weet je dat, maar wil je geen comfort opgeven. Vandaar dat we zijn uitgekomen bij dit servicemodel waarbij luiers thuis geleverd worden en weer opgehaald als ze vuil zijn.”

De kostprijs is vergelijkbaar met die van “de betere wegwerpluier”, zegt Lambert. “Ons meest courante pakket is dat van zestig luiers per week. Om dat thuis te laten ophalen, reinigen en terugbrengen, betaal je 20 euro per week. Onze klanten zijn vooral tweeverdieners die bewust kiezen voor gezondheid – onze luiers bevatten geen chloor of chemicaliën – en ecologie.”

Boumediene Belbachir

Mama Ine en dochter Robin

“Vuile pampers mee naar huis”

hasseltIne Vandeweyers (31) uit Hasselt wast de herbruikbare luiers van haar dochter Robin (bijna twee) zelf. “Net als veel mensen dacht ik in begin dat het gedoe zou zijn, maar dat valt goed mee.”

“Mijn schoonzus had ook al herbruikbare luiers voor haar kinderen, dus bij haar kon ik terecht voor het juiste advies”, zegt Ine Vandeweyers. “Er bestaan heel wat verschillende systemen, vaak met mooie prints. De tijd van de doek met veiligheidsspeld ligt gelukkig achter ons.”

Robin heeft een luier die uit drie laagjes bestaat. “Een waterdicht buitenbroekje met een mooie print, daarin zit een absorberende inlegger van bamboe en daarbovenop nog een soort vliesje. Maar als haar luier vuil is, vervang ik het hele broekje, zodat het evenveel werk is als een wegwerppamper. Als er stoelgang is, gaat die eerst het toilet in.”

Ine en haar man proberen milieubewust te leven. “Herbruikbare luiers leken ons een logische keuze. We hebben in het begin even papieren luiers gebruikt, maar die volle vuilnisbakken vond ik vreselijk. Om de luiers te wassen moeten we per week één wasmachine meer vullen. Een klein nadeel is dat je vuile pampers mee naar huis moet nemen als je bijvoorbeeld op weekend bent geweest. In het begin was het wel een investering: we hebben dertig luiers gekocht van 25 euro per stuk. Maar die kun je dan wel gebruiken tot je kind zindelijk is en nadien eventueel nog voor een tweede kind.” (jom)

Kinderdagverblijf Charlotje

“Imago is sterk verbeterd”

hasseltIn de kinderdagverblijven Juul in Tongeren en Charlotje en Kamiel in Hasselt kunnen ouders kiezen voor herbruikbare of wegwerpluiers. “Slechts 30 procent van de ouders kiest voor wegwerp.”

“Wij zijn een ecologisch kinderdagverblijf”, zegt Geert Derwael van crèches Juul, Charlotje en Kamiel, die samen zo’n 75 kinderen opvangen. “Onze herbruikbare luiers worden geleverd door Washcot (zie bovenaan deze pagina, nvdr.). Onze ouders mogen kiezen welke luiers ze voor hun kinderen willen. De kostprijs blijft dezelfde.” Zo’n zeventig procent kiest voor herbruikbaar. “Ouders zijn bereid mee te stappen in dat ecologische verhaal. De dertig procent die dat niet doet, is meestal niet vertrouwd met herbruikbare luiers of wordt afgeschrikt door het geitenwollensokkenimago. Nochtans is dat imago sterk verbeterd en zijn herbruikbare luiers zelfs trendy aan het worden.”

Volgens Derwael zijn er meerdere voordelen. “Herbruikbaar is gezonder voor de billetjes en kinderen worden sneller zindelijk. Voor ons is het trouwens geen extra werk want we gooien de luiers gewoon in een container. Die wordt een keer per week opgehaald en we krijgen propere luiers in de plaats.” (jom)

Hoeveel kost een kind aan luiers?

hasseltWelke luiers je kiest, heeft grote gevolgen voor je portemonnee, zoals blijkt uit onderstaand rekensommetje. De berekening gaat ervan uit dat een kind na 2,5 jaar zindelijk is.

1.Wegwerpluiers Boni (huismerk Colruyt): 1.047 euro (inclusief 6 luiers (0,15€/st) per dag en 1 vuilniszak per week)

2. Wegwerpluiers Pampers: 2.251 euro (inclusief 6 luiers (0,37€/st) per dag en 1 vuilniszak per week)

3.Voorgevormde meegroeiluiers (herbruikbaar) om zelf te wassen: 889 euro (inclusief 25 luiers, inlegvliesjes, meegroeioverbroekjes en waskosten)

4.Herbruikbare luiers via wasservice Washcot: 2.400 euro (verhuur, ophalen, reinigen en terugbrengen van luiers aan huis)

(Bron: www.kleinspook.be en eigen berekening)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws