© BELGA

John Crombez werpt de handdoek indien 14 oktober tegenvalt

Sp.a-voorzitter John Crombez legt nog voor de lokale verkiezingen zijn hoofd al op het kapblok: indien zijn partij het op 14 oktober niet goed doet, dan stapt hij op. Toch wel zeer gewaagd, aangezien er zes maanden later belangrijke nationale verkiezingen zijn. “Dit kan de partij nog meer in een crisis storten”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent).

fem

“De ambitie is dat we kunnen blijven zorgen voor de steden waar we nu besturen. En liefst nog een paar meer. Als dat niet lukt, hebben we een probleem (...) Als het echt niet goed is, zal ik mijn conclusies wel trekken”.

In een interview met De Morgen legt Crombez de lat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hoog. Nu leveren de Vlaamse socialisten nog de burgemeester in belangrijke steden zoals Gent, Brugge, Oostende en Leuven, maar of dat ook na 14 oktober nog zo zal zijn, is maar zeer de vraag. “Dat sp.a straks kletsen krijgt en steden verliest, is dan ook realistisch. Het risico dat Crombez nu neemt, is dus niet klein”, legt Carl Devos uit.

En laat voorzittersverkiezingen nu net iets zijn dat de socialisten op dit moment kunnen missen als kiespijn. Niet alleen omdat het met de nationale stembusslag van 2019 voor de deur niet het ideale moment is, maar ook omdat er niemand klaarstaat om het over te nemen. Het is waar dat de voorzitter al in maart exact hetzelfde verklaarde, maar toen zat de partij heel even in een opwaartse spiraal. Die situatie is ondertussen helemaal anders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER