© Koen Dhollander

COLUMN. "Het gaat om de onveilige situaties, niet om de mensen die ze aanklagen"

Schepen Koen Kennis (N-VA) reageert op een rondvraag bij jongeren over fietsveiligheid in de stad. Dat deed onze collega Sam Valkenborgh op zijn beurt in de pen kruipen in de rubriek ‘Altijd Antwerpen’.

Sam Valkenborgh

Lees ook: Kennis reageert: “Media en linkse medemens creëren sfeertje”

Ik heb eens zitten tellen. Hoeveel mensen ik ken die gestorven zijn in een fietsongeval, of het nauwelijks overleefd hebben. Dat was schrikken.

Eén iemand werd aangereden door een vrouw die een aanval kreeg. Het zag er even heel slecht uit, maar gelukkig is ze er toch doorgekomen. Iemand anders die ik ken en daar ook aan het fietsen was, had minder geluk. Hij stierf ter plekke. Een koppel dat ik ken, heeft een kindje verloren op de fiets. Dodehoekongeval. Aangereden door een vrachtwagen.

Een goeie vriendin van mij heeft een collega verloren. Aangereden door een brommer die daarna vluchtmisdrijf pleegde. Nog iemand die ik ken: aangereden door een auto die naar rechts afsloeg en haar niet had gezien. Ook zij redde het niet. Vijf mensen. Ik alleen al. Beangstigend.

70% van de jongeren vindt fietsen in Antwerpen niet veilig, kon u gisteren in de krant lezen. De reactie van mobiliteitsschepen Koen Kennis? “Als de media en de linkse medemens de verkeerssituatie continu onveilig noemen, dan kruipt dat ook in het hoofd van de kinderen. Door daar continu de aandacht op te vestigen creëer je ook een sfeertje.” Of nog: “Als ouders onze jeugd het goeie voorbeeld geven en niet zelf door het rood licht rijden, dan komen we er wel.” Ongelooflijk.

Vijf mensen. Geen van hen reed door het rood. Een van hen haalde niet eens de verfoeide media. Omdat ze het ongeval in eerste instantie had overleefd. Pas weken later is ze gestorven. We hebben het hier al dikwijls over fietsers gehad. En we gaan dat blijven doen. Niet alleen voor die vijf mensen. Maar ook voor al die andere fietsers die nu op een hoopje worden gegooid als roodlichtrijders die het slechte voorbeeld geven. Het zijn de onveilige situaties die u moet bestrijden, beste schepen, niet de mensen die ze aanklagen.