dinsdag 21 augustus 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Staatsveiligheid: “Aanslagen spelen in de kaart van extreemrechts”

BrusselVolgens de Belgische Staatsveiligheid spelen de aanslagen in Parijs en Brussel in de kaart van extreemrechts. Justitieminister Koen Geens (CD&V) spreekt in de Waalse Supdresse-kranten over “een golf van activiteit” en zegt dat zelfs “aanslagen van extreemrechtse burgerwachten niet uit te sluiten zijn”.

Nancy Vandebroek

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel merkt de Staatsveiligheid een opkomst van extreemrechtse activisten in ons land, zo antwoordde Geens op een parlementaire vraag. “Meerdere tientallen van die activisten zijn klaar om geweld te gebruiken en de wet te overtreden voor hun overtuigingen.”

Een nieuw fenomeen dat daaruit voortvloeit, zijn de extreemrechtse burgerwachten die in Belgische steden en gemeenten patrouilleren. Met als doel: de burger “beschermen” tegen vluchtelingen. Maar daar blijft het niet bij, aldus Geens. “De veiligheidsdiensten monitoren nu al boodschappen op sociale media, maar we zien ook meer racistische incidenten tegen asielcentra en moskeeën. Zelfs aanslagen vallen niet uit te sluiten.”

Nog volgens Geens worden zeker niet alleen grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent getroffen, “maar zijn de activisten ook actief in landelijke gebieden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Brussel”.

“Uiteraard hebben we weet dat er in Limburg activisten aanwezig zijn,” reageert de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Maar van burgerwachten hebben we geen weet.” (nv)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws