“Krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt wordt steeds nijpender”

In de periode januari-juli 2018 waren er in Vlaanderen gemiddeld 4,2 niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature bij de VDAB. In 2017 was dat gemiddeld nog 5,6. “Globaal genomen staan tegenover elke openstaande vacature bij de VDAB dus steeds minder werkzoekenden, wat de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt steeds nijpender maakt”, aldus het Leuvense Steunpunt Werk in haar kwartaalbericht over de Vlaamse arbeidsmarkt.

De gestegen krapte is vooreerst het gevolg van de toename van het aantal vacatures bij de VDAB. In juli ontving de VDAB er 20.338, een stijging van 14,5 procent op jaarbasis. Die maand stonden er 52.557 vacatures open, wat een toename is met 36,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarnaast daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden in juli voor de 36e opeenvolgende maand tot 205.977. Op jaarbasis komt dit neer op een daling met 8,5 procent. Het aantal dat binnen de maand weer werk vindt, steeg in het tweede kwartaal tot 10,1 procent, tegenover 9,8 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Uit het kwartaalbericht blijkt voorts dat de Vlaamse arbeidsmarkt in de eerste helft van 2018 in opmars bleef. Hoewel de groei van de uitzendactiviteit en het ondernemers- en consumentenvertrouwen stokte, wijzen de meeste andere trendindicatoren volgens Steunpunt Werk nog steeds in de goede richting. Zo liep het aantal faillissementen terug, nam de werkzaamheid toe en daalde de werkloosheid verder. Ook de tewerkstellingsgroei zette zich voort, vooral in de commerciële dienstensectoren. Opgesplitst naar subsector is de informatiesector verhoudingsgewijs opnieuw de sterkste groeier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen