woensdag 22 augustus 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

politiek

Limburg eerste met volledige dekking van BE-Alert

HasseltDe provincie Limburg is de eerste van het land waar alle gemeenten zijn aangesloten bij het alarmeringssysteem BE-Alert. Alle Limburgers kunnen zich vanaf nu dus gratis registreren om bij noodsituaties in hun omgeving een sms te krijgen van de overheid.

Na een testfase van drie jaar werd BE-Alert in juni vorig jaar officieel voorgesteld. Ruim een jaar later zijn er in heel het land 394.700 adressen geregistreerd. In Limburg gaat het om 41.143 adressen.

Burgers kunnen via www.be-alert.be één of meerdere plaatsen opgeven waar ze geïnformeerd willen worden als er zich een noodsituatie voordoet. Dat kan het thuisadres zijn, maar ook de werkplek of een buitenverblijf.

Maar registreren kan alleen als je gemeente is aangesloten bij BE-Alert. En Limburg is de eerste provincie waar alle gemeenten dat nu hebben gedaan. “In de ene provincie loopt het wat sneller dan in de andere, maar Limburg is inderdaad de eerste waar er een volledige dekking is. Ook in Oost-Vlaanderen (97% van de gemeenten) en Antwerpen (93%) zitten we er dichtbij”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken, dat de uitrol van BE-Alert coördineert.

Gouverneur

“Het succes in Limburg is vooral te danken aan de rol die gouverneur Reynders en zijn diensten hebben gespeeld om de gemeenten te sensibiliseren. Gemeenten zijn niet verplicht om zich aan te sluiten, maar vanuit het Crisiscentrum stimuleren we dit wel omdat we op deze manier de burgers makkelijk kunnen verwittigen bij een noodsituatie. We kunnen niet alleen via de adressen mensen op de hoogte brengen, maar ook iedereen binnen een bepaald gebied een sms sturen als dat nodig is.”

Voor de gemeenten is er wel een kostprijs aan verbonden. “Een gemeente betaalt 1.100 euro per jaar aan het bedrijf dat BE-Alert installeert. Eventuele communicatiekosten bij het versturen van sms’jes komen daar nog bij en worden rechtstreeks aan de operator betaald.”

Het Crisiscentrum lanceert in september een nieuwe reclamecampagne voor BE-Alert. “Want het aantal gebruikers stijgt wel, maar het zijn er nog altijd te weinig.” (tvd)

Registreren voor BE-Alert kan gratis via www.be-alert.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws