Verliezen vermogende werklozen straks hun uitkering?

© Koen Suyk

Bij de gesprekken over de begroting worden ook de werkloosheidsuitkeringen opnieuw onder de loep genomen. Zo zou onder meer de ‘middelentoets’ overwogen worden, dat schrijft Het Laatste Nieuws. Die zou ervoor zorgen dat werklozen die genoeg eigen inkomsten hebben, na verloop van tijd hun uitkering kunnen verliezen.

nkdr

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil alle werkloosheidsuitkeringen laten dalen in de tijd, dat liet ze gisteren weten in een debat voor de liberale studentenkring LVSV. Dat moet mensen aansporen sneller weer aan de slag te gaan. Op dit moment is dat slechts voor een beperkte groep van de uitkeringen het geval.

Een tweede voorstel houdt de zogenaamde ‘middelentoets’ in. Daarmee zou gekeken welke inkomsten een werkloze nog heeft naast zijn uitkering. Als die inkomsten voldoende blijken te zijn om van te leven en de werkloze al lange tijde een uitkering opstrijkt, zou hij die kunnen verliezen. Ook N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is voorstander van een dergelijk systeem. Zij zou wat er bespaard wordt bij vermogende werklozen gebruiken om werklozen die hun uitkering wel nodig hebben, te begeleiden naar een nieuwe job.

Leeftijdspiramide bij ontslagen

Open Vld wil ook een verplichte leeftijdspiramide invoeren bij grote ontslagen. “Bij grote ontslagrondes zoals die bij ING en Caterpillar wordt de ene na de andere oudere werknemer eruit geduwd. Er wordt gewoon op leeftijd geselecteerd. Dat moet stoppen”, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten in Het Laatste Nieuws.

“Het kan niet dat bedrijven massaal oudere werknemers dumpen op kosten van de maatschappij”, hekelt Rutten. Komt het tot een grote afslanking, dan moet de groep die ontslagen wordt een weerspiegeling zijn van het personeelsbestand, vindt ze. “Je C4’s mogen dus niet voor 100 procent naar 50-plussers gaan als maar 20 procent van je werknemers boven de vijftig is.”

Coalitiepartner N-VA heeft bedenkingen bij dat voorstel van Open Vld. "Het invoeren van een limiet op het aantal ontslagen 50-plussers lijkt op het eerste zicht aantrekkelijk", zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse, "maar er dreigen perverse neveneffecten"."Ik twijfel niet aan de goede intenties van het voorstel. Maar die goede intenties smelten weg door de perverse neveneffecten. Met zo'n regeling zal men minder geneigd zijn om 50 plussers aan te werven en zal men meer mensen ontslaan", aldus Ronse.Volgens Ronse zou men beter "de ingeslagen Vlaamse weg verderzetten". "We moeten alles inzetten op competenties en tijdelijke werkervaring. Federaal moeten de anciëniteitsbarema's en de proefperiodes aangepakt worden. Dat zijn de meest effectieve maatregelen om 50-plussers aantrekkelijk te houden op de arbeidsmarkt", aldus Rons.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen