© Photo News

DISCUSSIE. Moet een pakje sigaretten bij ons ook 25 euro kosten?

Maar liefst 25 euro, dat is wat Australische rokers vanaf september betalen voor een groot pak sigaretten van een populair merk. Vlaamse gezondheids­experts juichen de maatregel toe.

doro

LEES OOK. Heeft dat wel zin, peperdure sigaretten? Wij zochten het uit

Vindt u dat de prijs van een pakje sigaretten in ons land ook moet opgetrokken worden naar 25 euro? Of zijn er volgens u betere manieren om het aantal rokers te doen dalen, zoals het rookverbod verstrengen?

Reageer via onderstaand formulier. Een selectie van de reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen.

12,5 procent

De Australische regering besloot vorig jaar 2017 om de prijs voor sigaretten jaarlijks op 1 september met 12,5 procent te verhogen, en dat tot in 2020. Die permanente prijsstijging tezamen met het gebruik van neutrale pakjes en zeer strikte tabaksregels hebben ervoor gezorgd dat sigaretten nagenoeg volledig uit de publieke ruimte zijn verdwenen. De verkoop van tabak aan minderjarigen is sowieso verboden en elke afbeelding van sigarettenmerken verbannen.

Overigens trekken de federale autoriteiten en alle Australische deelstaten aan hetzelfde zeel: met uitzondering van de straat en enkele plaatsen zoals speelhallen mag er zo goed als nergens worden gerookt of ‘gevaped’, met inbegrip van caféterrasjes, stranden tot zelfs de gevangenis toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER