Direct naar artikelinhoud
Film

Regisseur Danny Boyle neemt ontslag na meningsverschillen over 'Bond'-scenario

Danny Boyle.Beeld EPA

Het plotse vertrek van regisseur Danny Boyle bij de nieuwe James Bond-film veroorzaakt chaos. De kans is groot dat de nieuwe film uitgesteld moet worden. Het zou ook kunnen leiden tot het vertrek van Daniel Craig als James Bond. 

"Creatieve meningsverschillen." Met die dooddoener maakten producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson dinsdag het nieuws bekend dat Danny Boyle niet de nieuwe James Bond zal regisseren. De regisseur van onder meer Trainspotting en Slumdog Millionaire was eind mei pas officieel bevestigd als regisseur van de 25ste Bond-film. Dat hij het schip nu al verlaat, was dan ook een complete verrassing. Meer uitleg gaven de producenten niet.

In de Britse en Amerikaanse media doken ondertussen meer details op over wat die 'creatieve meningsverschillen' rond Bond 25 precies zijn. 

Het probleem zou vooral bij het scenario liggen. Boyle had verkregen dat hij voor de nieuwe Bond zijn vaste scenarist John Hodge mocht meenemen om samen een volledig nieuw script uit te werken. 

Nochtans lag er al een eerste scenario van Neal Purvis en Robert Wade, het duo dat ook de scenario's van de zes vorige Bond-films had geschreven. Maar omdat Broccoli en co. zo graag Boyle als regisseur wilden, beslisten ze dat in de diepvriezer te stoppen.

Boyle en Hodge gingen in hun scenario verder dan de producenten willen en durven

#MeToo

Nu blijkt dat Boyle en Hodge in hun scenario verder gaan dan de producenten willen en durven. Een van de schurken was een Rus. Boyle had ook laten doorschemeren dat de franchise met het nieuwe script klaar zou zijn voor het #MeToo-tijdperk. "Je moet de nalatenschap van de wereld van Bond erkennen en in die wereld schrijven, maar je moet ook in de wereld van vandaag schrijven." 

Boyle had daarnaast ook aangegeven dat zijn film een opmerkelijke coup de cinema zou bevatten. Maar die eigentijdse en vernieuwende aanpak was blijkbaar een brug te ver voor Broccoli en Wilson, die steevast proberen elk risico te vermijden als het over hun lucratieve geheim agent gaat.  

Wat er nu moet gebeuren, is onduidelijk. De productie van de film zou in december starten, maar zonder scenario en regisseur is de kans klein dat dat gebeurt. 

De productie van de film zou in december starten, maar zonder scenario en regisseur is de kans klein dat dat gebeurt

Jaar extra

The Guardian vermoedt dat het oude script van Purvis en Wade uit de diepvriezer gehaald zal worden. Dat moet niet alleen verder afgewerkt, het zou ook betekenen dat een deel van de casting opnieuw gedaan moet worden. Reken dan snel op een jaar extra, waardoor de film pas in 2020 in plaats van 2019 in de cinema zou komen. 

Bovendien is het nog maar de vraag of de 50-jarige Daniel Craig aan boord zal blijven als James Bond. Er was al lang speculatie of hij nog zou meedoen. Craig werd pas bevestigd na de komst van Boyle, met wie hij eerder samenwerkte voor een Bond-filmpje voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Londen in 2012. 

Andere namen die de voorbije jaren opdoken als mogelijke vervangers van Craig waren Tom Hardy en Idris Elba. Die laatste verklaarde al meteen dat hij Craig niet zal opvolgen als James Bond. 

Daniel Craig als James Bond.Beeld Photo News