Direct naar artikelinhoud
De dag van

Hoe gevaarlijk is een parachutesprong?

Paratroepers van de VS tijdens een herdenking in Nederland.Beeld EPA

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Ride the Wind Day.

Je lichaam is in vrije valt, je lijkt wel met honderden kilometers per uur naar beneden te storten. Is er beneden iets om je val te breken? Je hebt geen idee. En dan schrik je wakker, het haar op je slapen nat van het zweet, je hart komt stilaan terug van die 120 slagen per minuut. Het was maar een droom. Een zeer klassieke nachtmerrie trouwens, eentje die iedereen wel eens heeft gehad.

Beangstigend is dan nog zacht uitgedrukt. En dan heb je mensen die daarvan genieten. Die die kick – zoals dat dan heet – bewust opzoeken. Mensen die voor hun plezier en misschien zelf ontspanning gaan parachutespringen. Zij vinden vandaag ongetwijfeld hun gading op Ride the Wind Day. Een dag in het teken van al wat vliegt en alles waarbij je met de wind speelt. Of het nu paragliden, parachutespringen of windsurfen is: alles mag. Zelfs minder spectaculaire hobby's als vliegeren of zelfs origami-zeilbootjes vouwen valt hieronder.

Paragliden, parachutespringen, windsurfen, vliegeren of origami-zeilbootjes vouwen: het past allemaal in 'Ride the Wind Day'

Lottowinnaars

We zoomen hier uiteraard in op het spektakel. Om precies te zijn: de gevaren die komen kijken bij zo'n spectaculair tijdverdrijf. Het ultieme horrorscenario is dan de parachute die niet opengaat. Maar hoe vaak gebeurt dat, eigenlijk? Welk risico neem je als je – Eddy Wally-gewijs – uit een vliegmachien springt?

Voor een indicatie van dat risico: de United States Parachuting Association. Die schat dat er jaarlijks 350.000 Amerikanen samen 3 miljoen sprongen maken. En uiteraard is dat niet zonder risico. In 2012 lieten 19 Amerikanen het leven bij zo'n sprong, al dan niet met opzet. Een snelle rekensom leert ons dat je – als je jaarlijks één sprong maakt – één kans op de 100.000 hebt om het leven te laten.

Om dat even van perspectief te voorzien: de kans dat je de lotto wint is 1 op 8,1 miljoen. Omdat je op één (perspectief-)been niet kan staan: een tweede cijfer. De vergelijking met het verkeer dringt zich op. Ook hier geven Amerikaanse cijfers wat meer inzicht. In datzelfde jaar 2012 stierven in de Verenigde Staten zo’n 34.000 mensen in het verkeer. Onderzoekers becijferden dat wie jaarlijks 10.000 mijl (zo'n 16.000 kilometer) rijdt, één kans op 6.000 heeft om daarbij het leven te laten.

Hij springt uit een vliegmachien / Alleen maar om jou te zien / Om jou te behagen / Zou hij alles wagen.Beeld Thinkstock
Wie jaarlijks één parachutesprong maakt, heeft één kans op 100.000 om het leven te laten

Inderdaad, de dood hoort bij het leven, maar dat is maar een dooddoener, in het kader van dingen die u dood kunnen doen. Of u nu Eddy Wally achterna gaat, of u gewoon in het verkeer mengt: voorzichtigheid is immer geboden.