Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Groen: "Sociaal beleid is één slagveld geworden"

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.Beeld BELGA

Groen wil het sociaal beleid in Antwerpen radicaal omgooien. Het middenveld moet weer centraal komen te staan. "Het stadsbestuur heeft één groot slagveld achtergelaten."

"Het is zes jaar oorlog geweest met de sociale organisaties in de stad", zegt Wouter Van Besien, lijsttrekker voor Groen in Antwerpen. "Het wantrouwen is compleet. Dat moeten we opnieuw herstellen en het middenveld weer de plaats geven die het verdient."

Het sociale beleid werd door het Antwerpse stadsbestuur de voorbije legislatuur opgeschud. Onder meer voor de daklozenopvang werd niet langer automatisch voor het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) gekozen als dienstverlener, maar werd een marktvraag gelanceerd. 

Dat bewakingsbedrijf G4S als privé-partner ook meedong naar het contract, deed de oppositie en het middenveld steigeren. Zeker omdat er fouten in hun aanvraagdossier werden vastgesteld. Schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) blokte hun aanvraag daarom uiteindelijk zelf af, waardoor het CAW alsnog de opdracht kreeg.

Samenwerken

Die vermarkting heeft niet gewerkt, stelt Groen nu. De uitbater is dezelfde, het enige resultaat is onvrede. Na de verkiezingen willen ze er zo snel mogelijk vanaf, zo maken ze zich sterk in hun programma. "Elk wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je zoveel mogelijk moet samenwerken: met het OCMW, het CAW, maar ook de stad", zegt Van Besien. "Dat zijn we nu kwijt." Hij wil af van de top-down-aanpak waar de stad bepaalt hoe het beleid eruit moet zien. Het middenveld krijgt wat hem betreft mee de touwtjes in handen.

Daarnaast wil Groen in 14 wijken één centrum waar alle sociale diensten samenkomen. Een soort ontmoetingsplaats, waar de inwoners ook iets kunnen komen drinken of een buurtvergadering houden. Waar de jeugdwerkers hun activiteiten organiseren en kinderen huiswerkbegeleiding krijgen, maar de inwoners even goed terecht kunnen voor vragen over huisvesting en bijstand. Belangrijk is dat daar de wijkgezondheidscentra zich ook vestigen.

'Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je zoveel mogelijk moet samenwerken: met het OCMW, het CAW, maar ook de stad'
Wouter Van Besien, lijsttrekker Groen

"Zo kunnen problemen beter gedetecteerd worden en mensen meteen geholpen worden door de dienst in hetzelfde gebouw", zegt Van Besien. "Het CAW had een gelijkaardig plan klaar bij het begin van deze legislatuur, maar ze werden wandelen gestuurd", zegt hij. "Wel, laten we die draad terug oppikken." Koen De Vylder, tot begin dit jaar directeur van CAW Antwerpen, staat op de vijfde plaats op de lijst van Groen.

Harde resultaten

N-VA'er Duchateau is niet onder de indruk. "Voor onze marktvraag was de daklozenopvang minder dan 20 uur open, vijf dagen per week", zegt hij. "Nadien werd dat 9 uur per dag, zes op zeven dagen. Voor hetzelfde budget. De enige winnaar zijn de zorgbehoevenden." En het wantrouwen? "De criteria die wij vooropstellen geven tenminste duidelijkheid voor alle partners. We geven contracten voor 3 jaar voor alle partners. Voorheen was dat 1 jaar."

Het gaat om duidelijk ideologische keuzes. N-VA is sowieso geen fan van het middenveld, maar gaat ook uit van harde resultaten. Daarbij is het doel de zorgbehoevenden zo snel mogelijk zelfredzaam te maken. Groen wil een zachtere aanpak, waar ook met vallen en opstaan vooruitgang geboekt kan worden.

'De enige winnaars zijn de zorgbehoevenden'
Fons Duchateau (N-VA), schepen voor Sociale Zaken