Direct naar artikelinhoud
Levanta

"Pas achteraf gaven ze toe dat er geluid wordt opgenomen"

In Levanta, de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate, worden patiënten afgeluisterd tijdens gesprekken met familie, de ombudspersoon of zelfs hun advocaat. Dat blijkt uit een nieuw verslag van de Zorginspectie dat De Morgen kon inkijken.Beeld Geert Braekers

"Nee, niemand had ons verteld dat we werden gefilmd en afgeluisterd toen we onze dochter gingen bezoeken in Levanta." Een familielid getuigt over de afluisterpraktijken in Levanta, die deze week aan het licht kwamen dankzij het verslag van de Vlaamse Zorginspectie.

Daarin staat duidelijk dat geluidstransmissie steeds gebruikt wordt in de bezoekersruimte 'omwille van de veiligheid'. "Het beluisteren van gesprekken tussen de patiënt en de bezoeker is dus mogelijk en behoort in de praktijk tot de routine", zo staat in het verslag te lezen.

"Het bevestigt wat wij al een hele tijd vermoedden", zegt een familielid. "Na een bezoekje werden wij door zorgverleners soms geconfronteerd met dingen die we tegen haar hadden gezegd. 'Hoe kunnen zij dat nu weten?', vroegen wij ons eerst nog af. Maar algauw beseften we dat we werden gefilmd en afgeluisterd."

'Het beluisteren van gesprekken tussen de patiënt en de bezoeker is mogelijk en behoort in de praktijk tot de routine'
Verslag Vlaamse Zorginspectie

Toen de familie het personeel daarmee confronteerde, werd dit hen ook bevestigd. "Ze gaven toe dat er beelden en audio waren, maar benadrukten steeds dat dit uit veiligheidsoverwegingen was."

Maar toen het psychiatrisch centrum in april werd geconfronteerd met die klacht, ontkende hoofdgeneesheer Jan De Varé met klem dat patiënten werden afgeluisterd. "Dat is zeker niet het geval." Daarnaast benadrukte het ziekenhuis dat dat soort apparatuur niet eens aanwezig is. 

Inmiddels geeft het ziekenhuis wel toe dat er zowel visuele als auditieve bewaking is. "Maar wij verzetten ons tegen het werkwoord 'afluisteren'", zegt algemeen directeur Eddy Impens. "Dit gaat om een 'high risk'-afdeling, waar de veiligheid steeds gegarandeerd moet worden. Bovendien is het onmogelijk om in te zoomen op mensen of duidelijk te horen wat ze juist zeggen."

Hoe het precies kan dat zorgverleners op de hoogte zijn van gesprekken tussen familieleden en een patiënt, kan Impens niet zeggen. "Dat is een verklaring van een getuige, daar kan ik geen commentaar op geven. Dat moet onderzocht worden."

Lees ook:

Personeel getuigt over onmenselijke praktijken in afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate: "Een patiënt ligt hier al dertien weken vastgebonden"