Verenigde Naties waarschuwt: ‘Gazastrook kampt met tekort aan brandstof en medicijnen’

De Gazastrook heeft een tekort aan medicijnen, brandstof en waterbronnen. De Verenigde Naties hebben niet voldoende middelen om het Palestijnse gebied te blijven voorzien in alle vitale infrastructuur nu het geweld tussen Palestijnen en Israëli’s opnieuw toeneemt.

Rosemary Di Carlo, adjunct-secretaris-generaal voor politieke zaken bij de VN, heeft de Veiligheidsraad woensdag op de hoogte gebracht van de situatie tijdens de maandelijkse vergadering over het Israëlisch-Palestijns conflict. Door de recente escalatie van geweld tussen Israël en Palestina ‘dreigt Gaza in een oorlogssituatie te verzeilen’, zei ze daar.

Het noodbudget van de Verenigde Naties, dat ongeveer 250 installaties met vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen van voldoende brandstof moet voorzien, is bijna uitgeput, waarschuwde Di Carlo. Ze vroeg de V-Raad om 4,5 miljoen dollar om de infrastructuur de rest van het jaar nog draaiende te kunnen houden. Gaza zit ook bijna door zijn voorraad medicijnen. ‘Veertig procent van de stock is uitgeput, tot een gevaarlijk laag niveau’, aldus Di Carlo.

Het geweld tussen Israëli’s en Palestijnen is sinds dit voorjaar opnieuw toegenomen. Meer dan 170 inwoners van Gaza kwamen daarbij al om het leven, net als één Israëlische soldaat. Egypte en de Verenigde Naties begeleiden intussen gesprekken tussen de Palestijnse beweging Hamas – die de Gazastrook controleert – en Tel Aviv, in een poging tot een wapenstilstand te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content