Zeemijn wordt tot ontploffing gebracht op vaarroute naar Antwerpen

Donderdagochtend werd op de Noordzee in Nederland een Duitse zeemijn tot ontploffing gebracht. Het gaat om een exemplaar met honderden kilo aan explosieve lading, dat op een vaarroute naar Antwerpen ligt. Schepen moeten door de opruimingswerken een tijdlang omvaren.

cm

Bij voorbereidende werken voor een stroomkabel voor het geplande windmolenpark Borsele is maandag een explosief aangetroffen. Volgens een bericht van de gemeente Vlissingen gaat het om een Duitse zeemijn met een explosieve lading van maar liefst 697 kilo, op 1,6 km van de Nederlandse kust.

De Maritieme Explosieven Opruimingsdienst Defensie, een soort DOVO op het water, vernietigt het tuig ter plaatse. In de vroege ochtend zal daarbij mogelijk een water­fontein te zien zijn en kan men een ontploffing horen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwem- en vaarverbod

De burgemeester van Vlissingen heeft noodmaatregelen getroffen. Zwemmen is vandaag verboden tussen 6 en 8u. Dit verbod geldt in een straal van 2,7 km rond de mijn, waardoor vroege zwemmers ook aan de kust het water niet in mogen.

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden en het vernietigen van de mijn is scheepvaartverkeer rondom de locatie van de zeemijn niet toegestaan. Dat betekent dat de vaargeulen Oostgat, Deurloo en Geul van de Walvischstaart in die periode zijn gestremd.

Volgens het Havenbedrijf Antwerpen zal de scheepvaart naar Antwerpen nauwelijks of geen hinder ondervinden. Schepen kunnen rondvaren langs twee andere routes, klinkt het. “Dat zal hooguit wat extra tijd kosten”, stelt woordvoerster Nathalie Van Impe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER