Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Camera's die nummerplaten herkennen kunnen ook gebruikt worden voor vlotter verkeer

Camera's die nummerplaten herkennen kunnen ook gebruikt worden voor vlotter verkeer
Beeld Photo News

Camera's die nummerplaten herkennen, kunnen ook gebruikt worden om het verkeer vlotter te maken. En vuilniswagens kunnen het wegdek filmen, zodat gaten meteen kunnen hersteld worden. Vlaamse gemeenten worden steeds slimmer en krijgen daar geld voor.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) deelt nu 4 miljoen euro uit aan 21 projecten. Het gemeentebestuur van Puurs krijgt 135.296 euro voor een project waarbij ANPR-camera's worden ingezet om de mobiliteit te verhogen. Dat zijn camera's die nummerplaten herkennen en bijvoorbeeld aan een eenrichtingsstraat geplaatst worden. "Die ANPR-camera's leveren data die anders alleen via dure onderzoeken verzameld kunnen worden", zeggen de initiatiefnemers.

"Wij denken aan het verbeteren van de mobiliteit. Met de camera's kunnen we in kaart brengen welke wegen op welk moment veel gebruikt worden of hoe de verkeersstromen in de gemeente lopen. Om dan verkeerssituaties aan te passen."

In Lubbeek stelt het gemeentebestuur voor vuilniswagens te voorzien van 3D-camera's met een breed beeldbereik, in eerste instantie om de kwaliteit van de straten te monitoren en sneller in te spelen op beschadigingen