T. Higham, University of Oxford
Volledig scherm
© T. Higham, University of Oxford

Primeur: bot ontdekt van dochter van neanderthaler en denisovamens

Voor het eerst hebben genetici een rechtstreekse nakomeling ontdekt die voortsproot uit seks tussen twee verschillende soorten mensachtigen. Dat heeft de analyse van een 50.000 jaar oud bot uit een Siberische grot blootgelegd. Het behoorde toe aan een meisje met als moeder een neanderthaler en als vader een denisovamens.

6 reacties

  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Sedert de mens de wolf domesticeerde, ongeveer 30.000 jaar geleden, zijn er tientallen verschillende hondenrassen ontstaan. Omdat de mens selectief begon te kweken op bepaalde eigenschappen. Soms wou men een dier dat goed waakte, anderen eerder een gezelschapsdier en een herder een dier dat zijn kudde beschermde. Waarom zouden zich dan in 2 miljoen jaar geen 4 mensensoorten kunnen ontwikkelen uit een gemeenschappelijke voorouder, Sobek.
  • Marc Wouters

    6 jaar geleden
    Ik ben naar tentoonstelling geweest in Orgnac o.a. over de Neanderthaler. Een reëel scenario is dat die helemaal niet uitgestorven is maar gewoon geassimileerd door de moderne mens. Inderdaad, Neanderthaler-DNA zit in alle mensen behalve de Afrikanen. Ook werd daar getoond dat fysiek zeer verschillend uitziende soorten toch qua verwantschap erg dicht bij elkaar kunnen aanleunen. In zoverre zelfs dat de Neanderthaler op zich misschien niet eens zo'n erg verschillende soort was.
  • D. Vandegoede

    6 jaar geleden
    Er is trouwens een docu van gemaakt die onlangs op National Geographic te zien was, waar de Max Planck specialisten ook fragmenten van skeletten uit China probeerden te linken aan de denisova, zonder succes. Wel wetenschap voor wetenschappers, gewone mensen hun verstand is te miniem om de draagwijdte te begrijpen.
  • wesley netnem

    6 jaar geleden
    Iedereen op de planeet heeft neanderthaler Dna in zich , Behalve de Afrikaanse mensen die niet met anderen zich voort geplant hebben ! Ook hoe kunnen 4 verschillende soorten mensen zich tegelijk ontwikkelen in nog geen 2 miljoen jaar tijd ? terwijl bij de alle andere dieren dat 10tallen miljoenen jaren duurde ?? En van neanderthalers 50,000j geleden naar de Moderne mens nu op zo'n korte tijd ?
  • Margot Verniers

    6 jaar geleden
    @john U duidelijk niet, op basis van... ?