Direct naar artikelinhoud
Leffingeleuren

'duyster.' maakt comeback op Leffingeleuren

Ayco Duyster presenteerde jarenlang 'duyster.' Tot spijt van veel fans hield haar muziekprogramma ermee op.Beeld Libelia De Splenter

Trouwe luisteraars herinneren zich de woorden nog waarmee radio-icoon Ayco Duyster haar programma duyster. op Studio Brussel voor de laatste maal afsloot: “Dit was 'm dan. De laatste mag het licht uitdoen.” Drie jaar later brengt ze het licht terug voor een eenmalige comeback op het muziekfestival Leffingeleuren.

Op 15 september, tijdens het driedaagse festival, nemen Ayco Duyster en Eppo Janssen de kerk van Leffinge over voor een wedergeboorte van duyster. Het iconische radioprogramma werd vijftien jaar lang gepresenteerd door Duyster, terwijl Janssen zich ontfermde over de samenstelling. De twee introduceerden Sigur Rós, José González en talloze andere ‘weemoedige’ artiesten bij het Belgische publiek.

De aanzet voor de comeback kwam van Leffingeleuren-programmatoren Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen. Ze vertelden Janssen over een gemis op hun festival: een prachtige kerk die centraal op het festivalplein staat, maar ongebruikt blijft tijdens het festival. “De organisatoren zijn met de pastoor gaan praten over een livesessie van duyster. in de kerk . Ze moesten geen teksten voorleggen van onze artiesten, maar er was toch wat overtuigingskracht nodig”, zegt Janssen al lachend. “Het sacrale karakter van zo’n kerk en de betoverende klank die je daar krijgt, passen perfect in het plaatje van duyster. Vervolgens klopte Janssen aan bij ex-collega Ayco Duyster, die nu haar stem uitleent aan Radio 1, voor een duyster.-reünie.

'Ze moesten aan de pastoor geen teksten voorleggen van onze artiesten, maar er was toch wat overtuigingskracht nodig'
Eppo Janssen

“Het is zeker niet de eerste keer dat we zo’n voorstel krijgen, maar het moet juist aanvoelen”, zegt Duyster. “Leffingeleuren zoekt zelf vaak de niches op – een ideale locatie om de erfenis van ons geesteskind verder te zetten, dus.”

Alleen live

Gedurende drieënhalf uur zullen Duyster en Janssen de kerk omwikkelen met tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid, zoals alleen zij dat kunnen. Er staan drie sessies en één concert gepland die avond. De eerste sessie komt van The Bony King of Nowhere, gevolgd door Bert Dockx (Flying Horseman) en ten slotte de Ierse Hilary Woods. Daarna volgt nog een concert van de Brit Will Samson, die al vaker zijn weg vond naar duyster.

“We wilden in feite een nog meer internationaal karakter, maar je bent natuurlijk afhankelijk van drukke agenda’s tijdens de zomer”, vertelt Ayco. “Toch zijn we superblij dat we acts hebben die een sterke band hebben met ons programma.” Zo ook The Bony King of Nowhere, dus. Hij speelde een van de laatste livesessies op het populaire radioprogramma en was zelf altijd een grote fan: “Elke zondagavond kwam ik aan op mijn kot en begon ik te luisteren naar duyster. Zo ben ik voor het eerst in contact gekomen met die sfeervolle kant van de muziek.”

'Eppo en ik dragen het weemoedige genre een warm hart toe, maar we gaan geen comeback op lange termijn forceren'
Ayco Duyster

Of er al een vervolg gepland is? Janssen, die ook medeprogrammator is van Pukkelpop, wordt elk jaar in Kiewit aangesproken over ‘het gapende gat’ dat duyster. heeft achtergelaten in het radiolandschap. “Laten we eerst eens kijken wat het geeft in Leffinge. Het plaatje moet volledig kloppen voor ons.” Duyster bevestigt: “Eppo en ik dragen het weemoedige genre – als ik het zo kan noemen – een warm hart toe, maar we gaan geen comeback op lange termijn forceren omdat mensen het vragen.” Al hoeven fans die er in Leffinge niet bij kunnen zijn, nog niet te vrezen: “Concrete plannen zijn er nog niet,” zegt Duyster, “maar we sluiten het zeker niet uit dat duyster. in de toekomst nog eens op een festivalaffiche verschijnt.”

Wie live wil meeluisteren, is eraan voor de moeite. “Het blijft een live-act op een festival, dus het is wel de bedoeling dat mensen komen”, legt de Radio 1-host uit. “Vooral ook omdat het de eerste keer is dat de kerk van Leffinge betrokken wordt bij het festival. Het hele livegebeuren krijgt daardoor iets extra speciaals.”

Leffingeleuren gaat van start op 14/9. duyster. staat gepland op 15/9. leffingeleurenfestival.be