Direct naar artikelinhoud
Levanta

Broeders van Liefde verdedigen aanpak Levanta: "Soms is afzondering de aangewezen oplossing"

In Levanta, de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate, worden patiënten afgeluisterd tijdens gesprekken met familie, de ombudspersoon of zelfs hun advocaat.Beeld Geert Braekers

De Broeders van Liefde bevestigen dat een vrouw al dertien weken lang grotendeels in afzondering en vastgebonden leeft. Toch verantwoorden ze de aanpak van hun psychiatrische afdeling Levanta in Zelzate.

Raf de Rycke van de Broeders van Liefde geeft toe dat dertien weken afzondering uitzonderlijk lang is. Toch verdedigt hij de aanpak omdat hij stelt dat dergelijke isolatie in sommige gevallen toch de aangewezen methode is.

"Het is uitzonderlijk dat de isolatie zo lang duurt en het is geen continue afzondering. In sommige casussen is isolatie simpelweg de meest aangewezen oplossing tot het meest kritieke moment achter de rug is", zegt De Rycke. "Denk maar aan mensen die zichzelf verwonden."

Eerder deze week was er al het kritische rapport van de Zorginspectie over de werking bij Levanta, de hoogbeveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Het verslag maakt onder meer gewag van een bedenkelijke omgang met de privacy. Zo blijkt dat vertrouwelijke gesprekken in de bezoekersruimte worden opgenomen, en dus ook zouden kunnen worden afgeluisterd. 

Het Agentschap Zorg en gezondheid heeft intussen de directie van Levanta ontboden voor een gesprek, dat morgen plaatsvindt. "We willen alle kansen geven aan de dialoog met de voorziening en willen daarom niet verder reageren tot dat gesprek heeft plaatsgehad. Alleszins zullen wij van de voorziening verbeteringen eisen op korte en middellange termijn", laat het agentschap weten. 

Lees alles over de controversiële behandeling van geïnterneerde vrouwen in Levante in ons dossier.