© pvg

Tip voor Deschacht, Barton en co: “Wees slim, denk na voor je gokt”

Het Internationale Syndicaat voor Professionele Voetbalspelers (FIFPro) heeft voetballers die graag een gokje wagen donderdag gewaarschuwd. De bond raadt spelers aan eerst uit te zoeken wat de regels precies zijn, voordat ze weddenschappen afsluiten op voetbalwedstrijden. “Be smart, think before you bet”, klinkt het.

“Ieder land en iedere federatie heeft zijn eigen regels wat gokken betreft”, staat in een boodschap die FIFPro donderdag publiceerde op de website. “Sommige zijn strenger dan andere. Profvoetballers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de regels weten van het land waarin ze spelen. Het beste is zelfs helemaal niet te gokken op voetbalwedstrijden”, aldus FIFPro.

De spelersvakbond wijst op recente voorbeelden in Engeland, Schotland en België. Zo is Joey Barton (Rangers) aangeklaagd omdat hij tientallen weddenschappen heeft afgesloten op voetbalwedstrijden, iets wat voor profs verboden is in Schotland.

Pro League werkt aan een actieplan

In België zijn de afgelopen weken ook heel wat spelers verzeild geraakt in een gokaffaire. Zo werden Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowlegde Musona (KV Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) gelinkt aan gokken op wedstrijden. Het parket van de Belgische voetbalbond heeft een aantal onderzoeken geopend om na te gaan of spelers in de Belgische voetbalreeksen een inbreuk hebben gepleegd op de regels omtrent weddenschappen, Henkinet is intussen ontslagen bij de Waaslanders.

De Pro League werkt aan een actieplan om het gokken onder controle te krijgen. “De belangrijkste betrachting is het onmogelijk maken voor spelers om te gokken op eigen wedstrijden”, klonkt het vorige week nog.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer