Direct naar artikelinhoud
Internationale politiek

Brits noodplan voor brexit zonder EU-deal

Betogers demonstreren in Londen tegen het mogelijke hamsteren van medicijnen en voedsel in het geval van een harde brexit, waarbij er geen deal wordt bereikt met de EU.Beeld REUTERS

De Britse regering waarschuwt haar burgers voor de mogelijkheid dat er met Brussel geen akkoord wordt bereikt over een ordelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze neemt maatregelen nu blijkt dat een harde brexit dichterbij komt. "Dat zou zware gevolgen hebben voor onze welvaart", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

en

De komende weken geeft de regering een reeks documenten uit met ‘praktische en passende’ adviezen voor het geval er geen brexitdeal komt met de EU. De eerste daarvan zijn nu gepubliceerd. Ze hebben onder meer betrekking op medicijnen, bankverkeer en de agrarische sector.

In de documenten staat dat de kosten van creditcardbetalingen tussen Groot-Brittannië en de EU "waarschijnlijk zullen stijgen". Bedrijven moeten zich instellen op meer douanecontroles. Hoewel de adviezen bedoeld zijn om de gevolgen van een ‘no deal’ zo klein mogelijk te houden, is tegelijkertijd duidelijk dat het hoe dan ook veel problemen zal opleveren. 

Stroperige onderhandelingen

Het Britse vertrek uit de EU is gepland voor 29 maart 2019. Maar er wordt nog volop onderhandeld over de voorwaarden van de scheiding. De grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, is een moeilijk punt.

Het idee is steeds geweest dat men er op de EU-top van half oktober moet uitkomen, wil alles klaar zijn voor een ordelijke brexit in maart volgend jaar. Maar de onderhandelingen lopen zo stroperig dat er rekening mee wordt gehouden dat het niet zal lukken ze succesvol af te ronden in oktober. Volgens brexitminister Dominic Raab moet Groot-Brittannië voorbereid zijn op alle "eventualiteiten". 

Voor meer dan 200 geneesmiddelen is een buffervoorraad van drie maanden aangelegd

Ook zei Raab dat er al voor meer dan 200 geneesmiddelen een "buffervoorraad" is van drie maanden en dat Groot-Brittannië voor transfusiebloed niet afhankelijk is van het buitenland. Hij zei dit in antwoord op organisaties van ziekenhuizen en ambulancediensten die hebben gewaarschuwd voor mogelijke tekorten aan medicijnen en medische apparatuur. De politici die voorstander zijn van de brexit, hekelen dit soort waarschuwingen als een poging angst te zaaien. Project Fear, noemen zij dit.

De Britse brexitminister Dominic Raab.Beeld EPA

Overdreven angsten

Dat de Britse regering nu komt met aanbevelingen voor het uitblijven van een brexitakkoord met de EU, is om te tonen dat het op alles is voorbereid. Bovendien wil ze stelling nemen tegen overdreven angsten. Ten slotte is het waarschijnlijk voor een deel ook onderhandelingstactiek: zij laat zien desnoods te kunnen leven met een brexit zonder scheidingsakkoord. Dit als signaal aan de EU-onderhandelaars dat er grenzen zijn aan haar concessiebereidheid en buigzaamheid.

'Hopelijk laten Britse burgers, bedrijven, landbouwers, universiteiten de stem van het gezond verstand horen'
Minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Iedereen beschouwt een ‘no deal’ als het te vermijden scenario, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Voor ons land onderzocht de Brexit High Level Group onder leiding van graaf Paul Buysse al in december vorig jaar de mogelijke impact van een ‘no deal’-scenario. Die zou onze economie 2,2 miljard euro aan bijkomende tarieven en meer dan 40.000 jobs kosten. Peeters komt in september met een impactscan die bedrijven moet toelaten een analyse op maat te krijgen over de impact op hun bedrijf. Ook komt er een portaalsite waar alle mogelijke informatie voor het bedrijfsleven makkelijk kan worden teruggevonden.

Minister-president Bourgeois (N-VA) waarschuwt voor de gevolgen voor onze welvaart. "Hopelijk laten Britse burgers, bedrijven, landbouwers, universiteiten de stem van het gezond verstand horen."