Direct naar artikelinhoud
Zaak Nicky Verstappen

Al duizend tips in onderzoek Nicky Verstappen

Jos Brech op een YouTube-filmpje. Mogelijk houdt hij zich schuil in het bos.Beeld YouTube

De Nederlandse politie heeft al ruim duizend tips ontvangen in het onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Driekwart daarvan gaat over de mogelijke verblijfplaats van verdachte Jos Brech, of over (of van) mensen die hem misschien nog hebben gezien. Intussen blijven de tips maar binnenstromen.

Het grootste deel, zo’n 900 tips, is binnengekomen via het speciale telefoonnummer dat is ingericht en via de website www.politie.nl. Het overige deel kwam binnen via onder meer privéberichten op sociale media bij politieaccounts. Er is een apart servicecentrum ingericht dat alle telefonische tips aanneemt. Verder is er een rechercheur van het onderzoeksteam aan het centrum toegevoegd die bekijkt welke tips met spoed moeten worden opgepakt.

'Het is niet de bedoeling het heft in eigen handen te nemen'
Een woordvoerder van de Nederlandse politie

"Voor ons zijn de belangrijkste vragen: heb je verdachte Jos Brech gezien en weet je waar hij is?'', zegt de politiewoordvoerder. "Als iemand hem ziet, is het niet de bedoeling om het heft in eigen hand te nemen.''

Nu is het zaak voor de politie om de bruikbare tips eruit te halen. Een goede tip is zo concreet en volledig mogelijk, klinkt het bij Landelijk Coördinator Opsporingscommunicatie Linda Buitenweg. "Als je iemand hebt gezien, horen we daar het liefst de datum en het tijdstip bij. En als je beeldmateriaal hebt, stel dat dan ook beschikbaar."

Gisteren werd in de Franse Vogezen een Belgische toerist opgepakt die werd aanzien voor Jos Brech. De 55-jarige Brech is mogelijk ondergedoken in de Vogezen. Twee agenten uit Amsterdam, in de Vogezen op vakantie, zagen de man lopen en meenden in hem de verdachte te herkennen. Al gauw bleek dat het niet om Brech ging. De geschrokken Belg kon vervolgens zijn weg vervolgen. Brech staat Europees gesignaleerd en daarom is het opsporingsbericht ook in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans verspreid.