Franstalige woordvoerder De Wever verruimt N-VA-lijst in Grimbergen

© jhp

De Vlaams-nationalisten pakken in Grimbergen uit met een opmerkelijke kandidate: Anne Laure Mouligneaux, de Franstalige woordvoerder van N-VA-nationaal, die in 2012 nog kandidaat was voor MR in Wemmel, staat op de tweede plaats van N-VA-Grimbergen.

Joris Herpol

In 2012 was Anne-Laure Mouligneaux (34) nog kandidaat voor de MR in Wemmel op de LB-lijst van Chris Andries. Ze raakte niet verkozen, maar haar loopbaan nam daarna wel een andere wending. Ze werkte aanvankelijk in de privé-sector voor communicatiebureaus, maar werd in 2014 Franstalig woordvoerder van de N-VA-nationaal, om N-VA in de Franstalige pers positiever neer te zetten. Ze is de Franstalige woordvoerder van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

“Uiteraard diende ik mijn partijkaart van MR toen in en werd ik lid van N-VA”, zegt Mouligneaux. “Een bizarre keuze? Helemaal niet: ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier welkom is, maar je moet je aanpassen aan de waarden en normen. De taal leren, hoort daarbij. Ik vind dat normaal en ben het levende bewijs dat het mogelijk is. N-VA is niet alleen mijn job, het is ook mijn overtuiging.”

“Populair”

Of haar dat geen opmerkingen oplevert van Franstaligen bij wie N-VA niet zo goed ligt? “Vergis je niet: Theo Francken en Jan Jambon zijn heel populair in Franstalig België. Ze staan vaak in de top vijf van de populairste politici. De beeldvorming over N-VA is toch wat veranderd in de Franstalige media. Maar het is niet eenvoudig om het tij te keren: Franstaligen kijken niet naar Vlaamse media, enkel naar Franstalige media die in het verleden toch een heel negatief beeld van N-VA schetsten. En nu zien ze dat N-VA op federaal vlak het verschil kan maken.”

In Grimbergen staat Mouligneaux op de tweede plaats van N-VA, na lijsttrekker Philip Roosen. Als nieuwkomer en Franstalige op de Vlaams-nationalistische lijst is dat een heel prominente plaats. “Ik studeerde politieke wetenschappen aan de ULB, woonde met mijn ouders in Neder-Over-Heembeek, maar we verhuisden al snel naar Grimbergen, dat onze ‘thuis’ is. Ik vestigde me in Wemmel, verhuisde later naar Koningslo, maar ik kon mijn roots in Grimbergen niet missen en kocht hier een huis in de wijk van mijn moeder. Ik heb zowel Nederlandstalige als Franstalige vrienden.”

“N-VA zocht in Grimbergen zoals andere partijen vrouwelijke kandidaten die zich bovendien kunnen vrijmaken. Ik ben single, heb dus tijd en N-VA is mijn job en overtuiging. De keuze was niet moeilijk. Ik hoop veel stemmen voor de partij te halen en niet alleen Franstalige. In mijn wijk wonen er ook Franstaligen, maar ik krijg toch schouderklopjes over het beleid van N-VA-nationaal. Niet slecht voor iemand van N-VA, toch?”

Verwaarloosd

Ze weet ook al wat ze graag wil veranderen, mocht ze verkozen worden. “Om maar een paar zaken op te noemen: op het vlak van veiligheid moet Grimbergen inzetten op meer blauw op straat en slimme technologie. Er moet meer inspraak van de burger komen en Strombeek moet meer aandacht krijgen. Die deelgemeente wordt naar mijn inzien wat verwaarloosd.”