Nieuwe studie toont aan: vapen verdubbelt het risico op een hartaanval

© BELGA

E-sigaretten zijn niet zo onschuldig als vele mensen denken. Meer nog: het roken ervan maakt het risico op een hartaanval aanzienlijk groter. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van San Francisco.

nadb

De onderzoekers trokken een conclusie na de bevraging van bijna 70.000 mensen van achttien jaar en ouder tussen 2014 en 2016. Het resultaat: bij dagelijkse gebruikers van e-sigaretten is het risico op een hartaanval twee keer zo groot als bij mensen die nooit vapen.

Bij mensen die zowel gewone sigaretten als e-sigaretten roken is het gevaar nog groter. Zij lopen vijf keer meer risico op een hartaanval.

“Rokers die overstappen op e-sigaretten denken dat ze daarmee de gezondheidsrisico’s verkleinen, maar dat is niet echt het geval”, zegt hoofdauteur van het onderzoek en professor geneeskunde Stanton A. Glantz. “Als je overstapt, is het resultaat bijna hetzelfde als gewoon verder roken.”

De studie, gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Preventive Medicine, concludeert dat stoppen met roken de enige manier is om het risico op een hartaanval écht te verkleinen.

“Vanaf het moment waarop je helemaal stopt met roken, verkleint het risico meteen”, klinkt het. “Dat geldt voor gewone sigaretten en voor e-sigaretten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen