Direct naar artikelinhoud
Film

'Girl' is Belgische inzending voor de Oscars

Regisseur Lukas Dhont op de rode loper in Cannes.Beeld EPA

De film Girl van regisseur Lukas Dhont is dit jaar de Belgische inzending voor de Oscars. Op het filmfestival van Cannes won de film al vier prijzen, waaronder die voor beste regiedebuut.

Met Girl doet Dhont in februari een gooi naar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. "Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Om België te mogen vertegenwoordigen met Girl is een ongelofelijke eer. Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscar-inzending is de kers op de taart", reageert regisseur Lukas Dhont.

'Wat me de voorbije maanden met 'Girl' is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscar-inzending is de kers op de taart'
Lukas Dhont, regisseur van 'Girl'

Girl gaat over tiener die geboren is als jongen, die ervan droomt om ballerina te worden. Girl ging in wereldpremière in Cannes en kaapte er de 'Camera d'Or' voor de beste debuutfilm weg. Hoofdrolspeler Victor Polster won de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Het speelfilmdebuut van Lukas Dhont viel ook in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa.

Derde Vlaamse productie op rij

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars, na Le Fidèle van Michaël R. Roskam in 2017 en D'Ardennen van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren De helaasheid der dingen (2009) en Ben X (2007). Naast Rundskop in 2011 sleepten ook de Vlaamse producties The Broken Circle Breakdown (2013), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) een Oscar-nominatie in de wacht.

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar. De officiële nominaties voor de 91ste Academy Awards worden bekendgemaakt op 22 januari 2019. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Hollywood.

Bij ons is de film pas in de herfst in de bioscoop te zien. Hieronder kunt u de trailer bekijken.