Direct naar artikelinhoud
Finland

Finse minister wil geen vegetarische dag in leger: "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep"

De Finse vlag.Beeld AP

Het Finse leger wil dat de manschappen twee keer in de week tijdens de lunch of het diner uitsluitend vegetarisch eten krijgen. Het is gezonder en klimaatvriendelijker, luidt het. De minister van Defensie fluit de legerleiding echter terug. "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep en bloemkoolsmoothie", zegt hij.

Volgens de Finse omroep YLE heeft minister Jussi Niinistö het leger om uitleg gevraagd. "Heeft u gehoord over proteïnes of koolhydraten? De manschappen hebben ze nodig", zegt hij. "Voor mij is het goed als het leger spinaziesoep en eieren serveert, maar het is niet ok als iedereen gedwongen wordt om hetzelfde te eten." 

Uit een enquête zou voorts blijken dat amper een half procent van de dienstplichtigen vegetarisch is. Niinistö, lid van de centrum-rechtse partij Blauwe Toekomst, noemt de maatregel dan ook een "ideologische keuze".

In de Belgische kazernes bestaat een verplichte vegetarische maaltijd niet, zegt een woordvoerster van het leger. "Het is mogelijk om vegetarisch te eten, maar dat moet wel een dag op voorhand aangevraagd worden."