Direct naar artikelinhoud
Wolven

Schauvlieges plan voor samenleven met wolf goedgekeurd

Het Wolvenplan van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is goedgekeurd.Beeld BELGA

Het Wolvenplan van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil de Vlaming laten samenleven met de wolf. De tekst werd afgelopen week goedgekeurd door onder meer WWF en Natuurpunt, maar ook door de schapenhouders en de jagers. Vlaanderen telt op dit moment vermoedelijk twee wolven.

In de tekst staat onder meer dat plaatsen waar de dieren voorkomen moeten worden veiliggesteld, onder meer door een aanpassing van de mogelijke recreatie en een verlaging van de verkeersintensiteit. Ook schapenhoeders en hondeneigenaars kunnen de maatregelen voelen.

Wolven voeden zich graag met everzwijnen, reeën of herten, maar omdat die niet overal beschikbaar zijn, durven ze ook uitwijken naar dieren die door de mens worden gehouden. Vooral schapen vormen dan een makkelijke prooi, maar ook konijnen staan op het menu. Als de gepaste maatregelen worden genomen, kunnen eigenaars van dergelijke dieren bij een wolvenaanval rekenen op een schadevergoeding.

Enkel in dorpskernen en steden zijn schapen in principe veilig voor wolven. Daarbuiten zijn maatregelen noodzakelijk. Het efficiëntste is om de dieren 's nachts op te hokken, maar waar dat niet mogelijk is, kan gebruik worden gemaakt van schrikdraad. Die moet wel een hogere spanning krijgen, want de spanning die wordt gebruikt om de schapen binnen de omheining te houden is niet voldoende om wolven buiten te houden.

Honden

De wolf is een beschermde diersoort, wat betekent dat hij niet opzettelijk mag worden gedood. Problematisch is dat ook hybriden tussen wolven en honden beschermd zijn. Daarom zullen dit en volgend jaar maatregelen worden uitgewerkt om het ontstaan van hybriden zo veel mogelijk te vermijden. In bepaalde gebieden zullen eigenaars van honden worden gevraagd hun dieren niet langer los te laten lopen. Verwilderde honden zullen moeten worden verwijderd uit de natuur.