Direct naar artikelinhoud
Levanta

Psychiatrische instelling Levanta stopt meteen met patiënten afluisteren

Psychiatrische instelling Levanta stopt meteen met patiënten afluisteren
Beeld Geert Braekers

Na de berichten van deze krant over de misstanden in de psychiatrische instelling Levanta heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een traject opgestart om op korte termijn de situatie te verbeteren. Patiënten afluisteren moet tot het verleden behoren.

en

Levanta is de streng beveiligde afdeling van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Deze week getuigde het personeel in deze krant over wantoestanden. Zo zou een patiënte al dertien weken vastgebonden liggen, en zouden patiënten worden afgeluisterd tijdens gesprekken met bezoekers

Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat onder Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) valt, had gisteren een gesprek met de directie van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist, waar Levanta een onderdeel van vormt. In dat gesprek wezen de ambtenaren erop dat de afluisterenpraktijken van Levanta strijdig zijn met het Verdrag voor de Rechten van de Mens, de grondwet en de wet op de patiëntenrechten. Levanta moet de opname-apparatuur dan ook meteen opbergen. De camera's mogen, zonder audio-opnames, wel blijven hangen omwille van de veiligheid.

Tegen eind september moet de instelling ook een intern reglement afleveren zodat de privacy van de patiënt beter beschermd is en nog een huishoudelijk reglement dat de andere rechten van de patiënten vrijwaart.

'Er moet een draaiboek worden uitgewerkt waaruit blijkt dat de voorziening vrijheidsbeperking zo min mogelijk, zo kort mogelijk en veilig hanteert'
Agentschap Zorg en Gezondheid

In Levanta waren in 2017 meer dan achthonderd afzonderingen voor een kleine twintig vrouwen, wat neerkomt op twee per dag. De afgelopen dagen klaagden meerdere personeelsleden die veelvuldige en lange afzonderingen en fixaties aan. Het Agentschap vraagt nu dat Levanta dat beleid "kritisch evalueert en bijstuurt". Tegen eind dit jaar moet die evaluatie rond zijn en moet er een intern draaiboek komen.

Het Agentschap houdt ook een stevige stok achter de deur. Wanneer Levanta, zo laat de woordvoerder na het gesprek met de directie weten, aan de verschillende punten "onvoldoende gevolg" geeft, dan zal het Agentschap de erkenning schorsen.

Verbetertraject

De bevoegde ministers, Jo Vandeurzen (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld), willen niks toevoegen aan de communicatie van het Agentschap. CD&V, dat de vorige dagen De Block aanmaande tot actie, reageert via Vlaams Parlementslid Vera Jans wel uiterst tevreden. "Het is heel goed dat het Agentschap zo alert en accuraat tewerk is gegaan. Wat zij nu opleggen aan Levanta is zeker niet vrijblijvend. Laat de diensten maar hun werk doen. Dat is de beste manier om de patiëntenrechten te waarborgen."

'Laat de diensten maar hun werk doen. Dat is de beste manier om de patiëntenrechten te waarborgen'
Vera Jans, Vlaams parlementslid, CD&V

De Orde van Vlaamse Balies was bereid een kort geding op te starten tegen Levanta opdat de afluisterpraktijken zouden stoppen. Nu het Agentschap zo fors reageert, zijn die concrete, juridische stappen van de baan. "Het is heel belangrijk dat het Agentschap niet treuzelt en onmiddellijk de afluisterapparatuur wegneemt", zegt Toon Deschepper, die optreedt als woordvoerder voor de Vlaamse Balies in deze zaak. De reglementen die Levanta moet opstellen, moeten voor hem wel meer zijn dan 'een intentieverklaring'. "Het algemeen klimaat moet verbeteren. Daarom moet er ook een brede consultatieronde komen met juristen, personeel en andere instellingen."

Zorg en Gezondheid verwacht dat de raad van bestuur in de loop van september "een formeel engagement uitspreekt om dit verbetertraject te steunen en uit te voeren".